BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Brexit visszafogja a drágulást

Nem is annyira a Brexit, mint inkább az általa kiváltott félelem és elbizonytalanodás hathat a közeljövőben negatívan a brit ingatlanpiacra.

Zsinórban második hónapja estek novemberben az in­gat­lanárak az Egyesült Királyságban – jelentette a brit Nation­wide pénzügyi vállalat a héten. Az egyebek között hitelnyújtással, jelzálog-kihelyezésekkel és pénzügyi befektetésekkel foglalkozó társaság által számított ingatlanárindex szerint novemberben az ingatlanok átlagára 0,22 százalékkal 214 ezer angol fontra csökkent az októberi 0,18 százalékos visszaesés után.

A szezonális kiigazítást követően ugyanakkor novemberre 0,3 százalékos emelkedést jelez az index. Ennek ellenére most alakult ki a legalacsonyabb átlagár május óta, amikor 213,6 ezer fonton állt a mutató.

Éves szinten a Nationwide adatai 1,9 százalékos árnövekedést mutattak novemberben, miután októberben 1,6 százalékos volt a drágulás tavaly októberhez képest.

Az építkezésekről hiányozni fognak a szakképzett EU-s munkások, akik eddig pótolták a mind kisebb létszámú helyi munkaerőt
Fotó: Daniel Sorabji/AFP

Az éves áremelkedés gyorsulását Paul Smith, Nagy-Britannia egyik legnagyobb független ingatlanközvetítő cége, a Haart ingatlanügynökség vezérigazgatója úgy kommentálta, hogy a vevők nem vettek tudomást a Brexit-hisztériáról, és hajlandók többet fizetni az ingatlanokért. Hozzátette, hogy hiába jósolt közvetlenül a Brexitről döntő népszavazás után 10 százalékos áresést a szigetország pénzügyminisztériuma, jelenleg 9 százalékkal magasabbak az árak, mint 2016 júniusában.

Bár a múlt héten Mark Carney, a Bank of England, a brit jegybank kormányzója ismét az ingatlanpiac összeomlását jósolta arra az esetre, ha megállapodás nélkül lép ki az Egyesült Királyság az EU-ból,

Smith szerint mindez nem fogja megrogyasztani a piacot. A bizonytalan helyzet ugyan hátráltatja az ingatlanforgalmat, például októberben 37 százalékkal több érdeklődő regisztrált a Haart ügynökségnél, mégsem emelkedett hasonló mértékben az ügyletek száma. Világosan látható, hogy az eladók és a vevők is kivárnak, pozitív jövőképre lenne szükségük – tette hozzá a Haart első embere.

Mint kifejtette, ha a kormány bizalmat ébreszt az emberekben az Egyesült Királyság Brexit utáni jövője iránt, akkor az ingatlanpiac is megőrzi stabilitását. Smith szerint az olyan negatív kijelentések, mint amit Carney tett, rendkívül károsak, és megakadályozzák, hogy a piac elérje teljes fordulatszámát.

Nem az áresés az egyetlen veszély, amitől tartani lehet a brit ingatlanpiacon. Az Office of National Statistics, az angol statisztikai hivatal a múlt héten publikálta az EU-n belüli migráció alakulását Nagy-Britanniában. Az adatokból kiderül, hogy a Brexit miatti félelmek hatására hatéves mélypontra esett az uniós országokból a nettó bevándorlás, hiszen a referendum óta mind több európai polgár hagyja el a ködös Albiont, és egyre kevesebben költöznek oda.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.