BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ömlik a tőke az ingatlanpiacra, a lakásvásárlás továbbra is csak álom

Többségében hazai megrendelésből pörög az idén eddig 1,7 milliárd eurósra hízó magyar ingatlanpiac, a lendület pedig várhatóan még évekig kitart. A szakemberek szerint a kedvező gazdasági és hozamkörnyezet és a közép-európai átlagtól még mindig elmaradó árak miatt minden szegmensben komoly befektetési kedv tapasztalható.

A lakóingatlanok, irodák, turisztikai és irodaház-beruházások, kereskedelmi központok iránt egyaránt erős a kereslet, ez hajtja a kivitelezői piacot és persze az árakat is

– ismertette a látványos piaci folyamatok mögött megbúvó indokokat Kővári Mihály, a Sberbank Magyarország Zrt. projektfinanszírozási vezetője az Inforádiónak adott interjújában. Szerinte komoly növekmény látható a megtakarítások piacán is, így a befektetési tőkével együtt

az ingatlanalapokba ömlő források folyamatos vételi kényszert teremtettek a befektető intézmények részéről.

Ezek az instrumentumok ráadásul kevésbé árérzékenyek, így nagy étvágyukkal és töretlen vásárlási kedvükkel tovább hajtják felfelé a négyzetméter-átlagárakat.

Fotó: Shutterstock

Ami a magánszemélyeket illeti, a mozdítható tőkével rendelkezőknek a tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt továbbra is az ingatlanvásárlás mutatkozik jobb üzletnek. Bár a lakások lassabban válthatók forintra, mint más befektetési formák, a hasznosításból – például kiadásból – származó járulékos haszon a folyamatos értéknövekmény mellett tovább növeli a bevételt.

A lakásárakban ugyanakkor már a stagnálás is csak halvány remény, a kereslet és a potenciális újlakás-tulajdonosok száma még nagy tartalékokkal bír, hiszen még a válság előtti lakásépítési ütemet sem értük el

– véli Kővári Mihály. A Sberbank Magyarország Zrt. szakértője szerint a helyzet különösen nehéz az első lakásra vágyó fiatalok és a nagyobbra váltás előtt álló családosok körében, akik számára talán egy kormányzati támogatású program jelenthetne komolyabb segítséget, például azzal, ha az érintettek kedvezményes áfával juthatnának hozzá az ingatlanokhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.