BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feszült a bérhelyzet a Metrónál

Eredménytelenül zárultak a bértárgyalások a Metro Kereskedelmi Kft. és a szakszervezet között – tudta meg a Világgazdaság. Információink szerint az érdekképviselet azért nem fogadta el az áruházlánc ajánlatát, mert az nem felelt meg a konkurenciaelemzés és a munkavállalók várakozásai alapján kalkulált béremelésnek.

Lapunk úgy tudja, az áruházi munkakörökben a kezdő bérszintet a tavalyi – garantált bérminimumnak megfelelő – bruttó 180,5 ezer forintról előbb 195, majd 200 ezer forintra volt hajlandó emelni a Metro, miközben a szakszervezet a bruttó 210 ezres szint elérését tűzte ki célul. A képet árnyalja, hogy a bolthálózat 13. és 14. havi fizetést is ad. Havi bruttó 200 ezerrel számolva, az éves bért 12 hónapra visszaosztva, ez bruttó 233 ezer forintnak felel meg.

Fotó: Róka László/MTI

A 13. és 14. havi juttatást korábban a havi bérkiegészítés mellett két részletben, jellemzően júliusban és de­cemberben is lehetett kérni, vagy cafeteriában, de ez utóbbi mellett a kedvezőtlen adózás miatt ma már nem sok érv szól. A többi bérsávra annak alapján lehet következtetni, hogy a legtöbb üzletláncnál négy-hat bérkategória van, amelyek között 10-15 százalék is lehet az eltérés.

A munkavállalókon a sor: ha például a teljes állomány 20-30 százaléka, tehát több száz alkalmazott nem fogadja el az ajánlatot, akkor újra tárgyalást kezdeményezünk az áruházlánccal

– mondta a Világgazdaságnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Kifejtette, hogy a 13. és 14. havi bér nyolc-tíz éve még versenyelőnyt jelentett a Metrónak, de ez az előny azóta elolvadt, ma már inkább kompenzációként lehet rá tekinteni. A KASZ elnöke kitért arra, hogy a győri Audi-sztrájk sikere biztosan ott van az elégedetlen dolgozók fejében, de a sztrájk csak az utolsó fegyver. Akkor jöhet csak szóba, ha már minden mást megpróbáltak.

Lapunk megkereste a 13 áruházban csaknem 2600 főt foglalkoztató Metrót, hogy adott esetben hajlandók-e újra tárgyalóasztalhoz ülni, egyúttal megfontolni egy kedvezőbb ajánlat kidolgozását, lapzártáig azonban nem érkezett válasz.

A többi áruházlánc kapcsán Karsai Zoltán elmondta: a Tescónál még zajlik a bértárgyalás, valószínűleg nem is zárul le egyhamar, hiszen a hipermarketnél még nem állnak rendelkezésre a részletes pénzügyi kimutatások, amelyek alapján körvonalazódhat, mekkora emelést képesek kigazdálkodni.

Közölte továbbá, hogy bár az OBI-nál csak márciusban lép életbe, már decemberben megszületett az egyezség. Annyit mondott, hogy két számjegyű lesz az emelés, a munkáltató ráadásul kiemelten kezeli a legalább tíz éve ott dolgozókat: tíz­ezres nagyságrendű is lehet a bérelőnyük az újonnan belépő alkalmazottakkal szemben.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.