BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A használtautó-import listáját továbbra is Volkswagen vezeti

A használtan behozott autók 60,4 százaléka továbbra is legalább 10 esztendős, bő 32 százaléka 5-10 év között vannak.

Még mindig több, zömében 10 évnél idősebb használt autó érkezik Magyarországra, mint amennyi új autóból fogy. A nagycsaládos autóvásárlási támogatás miatt azonban trendforduló is bekövetkezhet, így 2019 végére az újautó-eladások túlnőhetik az importot. Az átlaghoz képest a BMW, Mercedes-Benz és Audi modellek cserélnek leggyakrabban gazdát, míg a tulajok legtovább a Lada, Dacia és Toyota modelleket tartják meg – olvasható a hasznaltauto.hu közleményében.

Az újautó-piacnál kisebb mértékben nőtt a 2012-es regisztrációs adó revíziója óta folyamatosan növekvő, és évekig az újautó-eladásokat is túlszárnyaló használtautó-import, és ez a trend 2019 első felében is folytatódott.

Míg új személyautóból 5,4 százalékos bővüléssel összesen 74 543 fogyott, használtból a stagnálást jelentő 0,1 százalékos bővüléssel összesen 79 150-et regisztráltak hazánkban.

Fotó: Shutterstock

„A hazai tulajdonosváltások száma az előző évhez képest ugyan 5,4 százalékkal nőtt, ám a piac növekedése mégis lassuló tendenciát mutat, és az átlagosan 14,2 éves autóállományunk életkora terén sem várható komolyabb változás.

A használtan behozott autók 60,4 százaléka továbbra is legalább 10 esztendős, bő 32 százaléka 5-10 év közötti életkorú, és csak 7,4 százaléka 5 évnél fiatalabb” – mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

A használtautó-import dobogóján továbbra is a Volkswagen, Opel, Ford sorrend látható, a negyedik helyen azonban az Audi visszaelőzte a Toyotát. A legnagyobb számban behozott modellek listáján az első négy hely változatlanul az Opel Astra, Ford Focus, Volkswagen Golf és Passat fogaté. Az Opel továbbra is az egyetlen márka, amely három modellel (Corsa, Meriva, Zafira) képviselteti magát a Top 10-es import listán, a legnagyobb előrelépés pedig a Hyundai i30-nál tapasztalható: csaknem másfélszer annyi érkezett 2019-ben, mint tavaly, így a tizenkilencedik helyről a tizedikre ugrott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.