BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Japanese Airborne Brigade Training with Allies

Védelmi partnerséget tervez Japánnal és Dél-Koreával Brüsszel

Az EU több, nem uniós tagországal írt alá biztonsági és védelmi partnerségről szóló szerződést, például Norvégiával. Azonban ázsiai állammal hasonló egyezség korábban nem jött létre, ez lenne az első alkalom.

Az Európai Unió biztonsági és védelmi ipari partnerségre törekszik Japánnal és Dél-Koreával, amelynek célja a katonai felszerelések közös fejlesztése – írja a Nikkei Asia az Európai Unió egyik magas rangú, névtelenséget kérő bizottsági tisztviselőjére hivatkozva. Brüsszel célja, hogy az év végéig miniszteri szintű megállapodást kössön Japánnal.

Japanese Airborne Brigade Training with Allies
Japán katonák gyakorlatoznak / Fotó: Anadolu via AFP

Az EU fontolgatja az együttműködést az űrkutatás, a kiberbiztonság, a dezinformáció és a tengeri biztonság területén is. Az EU több, nem uniós tagországal írt alá biztonsági és védelmi partnerségről szóló szerződést, például Norvégiával. Azonban ázsiai állammal hasonló egyezség korábban nem jött léte, ez lenne az első alkalom.

A lépésre a geopolitikai feszültségek növekedése közben kerülhet sor, valamint válasz lehet Oroszország és Észak-Korea megállapodására. Moszkva és Phenjan a kölcsönös katonai támogatásban is megegyezett a héten, miközben Tokió területi vitában áll Pekinggel, és Tajvan körül is egyre nagyobb a feszültség.

Japán célja, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre növelje a  védelmi költségvetését 2027-ig, és fokozatosan építi le pacifista alkotmányát. A szigetország  tavaly szerződést írt alá egy fejlett vadászrepülőgép-fejlesztési program létrehozásáról Nagy-Britanniával és Olaszországgal.

A gyenge jen betehet a japán újrafegyverkezésnek

Japán a geopolitikai feszültségek növekedése miatt döntött a védelmi kiadások bővítése mellett, amit Tokió az adóemelésekből finanszírozna. Azonban a szigetország a jen gyengélkedése miatt a tervezettnél kevesebb eszközt tud beszerezni, vagy nagyobb mértékben emeli az adókat. Még a Japánban gyártott védelmi berendezések sem ússzák meg az árfolyam-ingadozást, mivel sok alkatrészt más országokból szereznek be.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.