BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztonság, tengerre néző szobák az Alcatrazban - Fotók

A tervek szerint a Sziklának is nevezett, retteget börtön komplexum a jövőben már nem csak egy-egy napra fogadja majd a látogatókat: a Hotel Alcatrazban meg is szállhatnak majd a turisták.

Évtizedekkel ezelőtt még nagy csapást jelentett a sziget lakójának lenni, sokan nem kevés pénzt fizettek volna azért, hogy kikerüljenek az Alcatrazból. Mára azonban sokat változott a világ: a sziget üzemeltetői abból akarnak hasznot húzni, hogy megnyitják az egykori börtön szobáit a látogatók előtt. A tervek szerint a jövőben már nemcsak múzeumként látogatható a világ egykor legbiztonságosabbnak tartott börtöne, hanem hotelként is működik majd – olvasható az inforadio.hu-n.

A San Francisco öbölben lévő szigetet jelenleg az Egyesült Államok Nemzeti Park Szolgálata gondozza. Jelenleg évente nagyjából 1,4 millió ember látogat el turistakén a kormoránok lakta, 9 hektáros szigetre. Sokan közülük valószínűleg szívesen töltenék az éjszakájukat is az egykor börtönként szolgáló épületek valamelyikében.

Az 1861-ben katonai börtönnek készülő építményt 1933 és 1963 között működött szövetségi börtönként. Olyan "nagyágyúk" lakták, mint Al Capone, George "Machine Gun" Kelly vagy az Alcatraz madarászának nevezett Robert Stroud.

Majd harmincéves működése alatt a börtönben tizennégy szökési kíséreltet regisztráltak, ezekben összesen harminchatan vettek részt. Közülük huszonhármat elfogtak, hatot lelőttek, kettő pedig megfulladt. Öt rab sorsa ismeretlen, valószínűleg ők is a tengerben veszítették életüket. Hivatalosan ketten értek partot - egyikük úszva, másikuk egy hajón -, őket azonban a parton elfogták.

A legenda szerint azért is lehetetlen volt megszökni a börtönből, mert a Sziklának is nevezett szigetet körülvevő öböl tele volt cápával. Közepes méretű, dögevő cápák ugyan élnek itt, ezek azonban az emberre nem veszélyesek.A börtönben összesen 1545 rab élt, átlagosan nyolc évet. Közülük öt lett öngyilkos, nyolc embert társaik öltek meg.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.