BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Furcsa dolgok történnek az osztrák-magyar határon

A magyar-ukrán határőrizetet bírálta a távozó osztrák védelmi miniszter, ezzel magyarázva, miért járőrözik még mindig az osztrák hadsereg a magyar határok mentén. Samu István vezérőrnagy felháborítónak nevezte, és visszautasította kritikát - írja a Népszabadság.

A magyarok az ukrán határon nem mindig ellenőriznek kellő komolysággal, mert az ott élő magyar nemzeti kisebbség nem akar újabb vasfüggönyt - indokolta Norbert Darabos, a távozó osztrák kormány szociáldemokrata védelmi minisztere a hadsereg határszolgálatának meghosszabbítását.

Darabos a Profil című hetilapnak úgy fogalmazott, hogy a határvidéken élő lakosság marasztalná a katonaságot, mert bár a bűnözés a szomszédos országok schengeni csatlakozása óta nem nőtt, a hadsereg jelenléte elriasztó hatású, s fokozza az ott élők biztonságérze-tét.

Jelenleg 700 fős katonaság járőrözik a határtérségben, mindenfajta intézkedési jog nélkül: mandátumuk csupán megfigyelésre és a rendellenesnek ítélt helyzetek jelentésére korlátozódik. Ilyesmire a tavaly decemberi határnyitás óta 357 esetben került sor: 54-szer lopás, betörés, illegális kereskedés miatt rendőri intézkedés is bekövetkezett.

A katonaság itteni határszolgálatát kifogásolók mindenesetre nem tartják indokoltnak, hogy holmi tyúklopás miatt a hadsereg megbízatását meghosszabbítsák.

Samu István vezérőrnagy, az ORFK rendészeti főigazgatója a lap érdeklődésére felháborítónak nevezte, és visszautasította Darabos kijelentéseit.

Ausztria annak idején azzal az indokkal vezényelte hadseregét Burgenlandba, hogy Magyarország schengeni csatlakozásáig a katonasággal erősítik meg a feladatai ellátásához elégtelen létszámú határcsendőrséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.