BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félő, hogy többe fog kerülni a leves, mint a hús - Gyurcsány a sokkterápiáról

Amikor osztunk és szorzunk, akkor a számokat látjuk magunk előtt. Úgy tűnhet, könnyű innen vagy onnan lecsípni egy keveset. De tegnap például idősek otthonát avattunk Parádfürdőn, ami másfél milliárd forintból épült – írja Gyurcsány Ferenc mai blogjában.

A miniszterelnök kifejtette, a szociális rendszerek, a szociális transzferek csökkentését nagyon nehezen járható útnak látja. A számok mögött ugyanis emberi történetek, sorsok vannak.

Szerinte mindig felvethető, hogy melyiket lehet és érdemes megkurtítani. A kérdés csak az, hogy mi mivel arányos. Az a politikusok dolga, hogy ezt végiggondolják. Azt, hogy a várható költségvetési, gazdasági hasznok és mindezek társadalmi, politikai ára arányban állnak-e.

„Az elmúlt hat évben következetes politikát folytattunk. Inkább egyet tudtunk érteni azzal, hogy úgy csökkentsük a szociális rendszeren meglévő nyomást, hogy azok járuljanak hozzá egy-egy közszolgáltatás fenntartásához, akik azt igénybe veszik, lásd vizitdíj” – írja Gyurcsány, majd hozzáteszi, ezt az érvelést az ország nem fogadta el.

Szerinte egyszerre kell törekedni gazdasági és társadalmi egyensúlyra. „Óvnám tehát magunkat bármilyen sokkterápiától, mert félő, hogy a végén többe fog kerülni a leves, mint a hús.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.