BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Autó nélkül maradhat a rendőrség a takarékosság miatt

Autók nélkül maradhat a rendőrség, mivel a lízingszerződések kifutása miatt december 20-án négyszáz bérelt kocsi kulcsát kell leadnia a lízingcégnek, később fokozatosan a többiét. Az autócserére ugyan kiírták a tendert, de eredményt nem hirdettek.

Le kell állítani a központi közigazgatás autó-, telefon- és bútorbeszerzéseit - jelentette ki a kormányfő október végén a válság miatt és az IMF-hitelkeret megszerzése kapcsán összehívott ötpárti találkozón. Gyurcsány Ferenc szavai parancsként hatottak a közigazgatásban - leálltak a beszerzésekkel, nehogy baj legyen. Csakhogy ez még nagyobb kárt okozhat – írja a Népszabadság.

A rendőrség három évvel ezelőtt bérleti szerződéssel szerzett 2100 autót (ebből 1500 hagyományos, villogóval ellátott járőrkocsi). A szerződés, amelyben a kocsik üzemeltetése - azaz szervizelése, biztosítása - is benne foglaltatott, december 20-án jár le. Akkor négyszáz kocsit kell visszaadni, aztán még háromszázat.

Szeptember elején a kancellárián működő Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) ki is írta a cseréről szóló tendert: magyarul az új pályázatot. A tárgy 2000-2100 kocsi bérlése három évre. Az üzlet teljes, a következő három évre szóló összértékét 7-8 milliárdra becsülték. Az ajánlatokat szeptember végére, október elejére várták.

Az első ártárgyalást csak október végén tartották, majd november közepéig még négy fordulóban szorították le a bérleti és üzemeltetési díjakat. A legutolsó ajánlatok szerint a rendőrök az új autókat olcsóbban kapnák, mint amennyiért most bérlik a jelenlegieket, melyeket három éve használnak. Most körülbelül százezer forintot fizet a rendőrség havonta egy kocsiért.

A szép eredmény ellenére azonban a KSZF nem hirdetett győztest, mert a kormányfő kijelentette: a válság miatt nem lehet új autókat venni. A közhivatalnokok most mondvacsinált okokkal halogatják az eredményhirdetést, nem tudván: mit tehetnek és mit nem.

A szereplők arra panaszkodnak: újabb és újabb értelmetlen kérdésekkel áll elő a beszerzést bonyolító szervezet - példának okáért, hogy ilyen hitelválságos időkben meddig garantálják az árat a lízingcégek, ami már csak azért is nevetséges, mert beállt az ajánlati kötöttség, vagyis akárhogyan változik a helyzet, az árat tartani kell. Ha nincs eredmény, akkor nincs új autó sem, így a rendőrök december 20. után járművek nélkül maradhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.