BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokkal az ár ellen

Uniós pénzek is segítik a Mura menti árvízvédelmi beruházásokat. Az érintett öt település több mint 2100 lakosának árvízi biztonságát javító munkálatok várhatóan 2014-ben fejeződnek be.

A Mura menti árvízvédelmi töltések fejlesztését célzó uniós projektjének előkészítésére 142 millió forint támogatást kapott a Környezet és Energia Operatív Program keretében a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Erről a szaktárca értesítette a VGO-t. A kétfordulós uniós pályázat előkészítésének támogatásáról szóló szerződést október elején írta alá az illetékes vízügyi igazgatóság és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. 

A Mura menti hazai árvízvédelmi rendszer 43 kilométer hosszú földtöltései jelenleg nem felelnek meg az előírásoknak, mivel 4 méter helyett 3 méteres koronaszélességgel épültek meg. Közel 30 kilométeren pedig nem érik el a megépítésük óta megemelkedett mértékadó árvízszinthez tartozó előírt magasságot. Csaknem 2 kilométeren a töltések altalaját kell megerősíteni. A mostani fejlesztés célja ezeknek a hiányosságoknak a megszüntetése. 

A teljes beruházás értéke eléri a 2,63 milliárd forintot, ezzel a folyó hazai szakasza mentén fekvő öt településen több mint 2100 lakos árvízi biztonsága javulhat majd.

Az előkészítési szakaszban elkészül majd a részletes megvalósíthatósági tanulmány, az előzetes környezeti hatásvizsgálat, a környezeti hatásvizsgálat, a hullámtéri lefolyási vizsgálat, a vízjogi létesítési engedélyes terv, a kiviteli terv, a régészeti hatástanulmány, a kisajátítási terv és a terület-igénybevételi terv. A projekt előkészítésének feladataival várhatóan 2011-ben végeznek, ezt követően pályázhat majd az igazgatóság a projekt második fordulójára, a Murai árvízvédelmi szakasz fejlesztésének megvalósítására. Az építési munkálatok várhatóan 2014-ben fejeződnek be.

A folyó töltéseinek utolsó átfogó fejlesztését a nagy károkat okozó 1972-es árvizet követő években végezték el. Az elmúlt időszak hidrológiai elemzései és árvízi tapasztalatai azonban rámutattak arra, hogy a kiépítésnél figyelembe vett mértékadó árvízszint felülvizsgálatra szorul. A felülvizsgálat az árvízszint jelentős emelkedését mutatta ki. Az új mértékadó árvízszint alapján elkészültek a fejlesztési tervek a magyar és horvát oldalon egyaránt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.