BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: nem szabadna riogatni

A miniszterelnök kedden a Magyar Televízió Este című műsorában azt mondta: nem ismer egyetlen olyan számítást vagy megbízható szakértői becslést sem, amely egyetértene Orbán Viktorral abban, hogy várhatóan 250 ezren válnak munkanélkülivé a gazdasági válság miatt. A kormány becslése szerint ez a szám 50 és 100 ezer között mozog majd.

Szerinte egy politikusnak nem szabadna riogatni az országot, ebben a helyzetben józanságra van szükség. Persze, "aki hat éve azt mondja, hogy jön a farkas, annak egyszer igaza lehet, mert egyszer valóban jöhet a farkas" - hangoztatta. A miniszterelnök - mint mondta - nem ismer szakmai kifogásokat a kormány gazdasági válságkezelésével kapcsolatban - számol be a Hírszerző az MTI alapján.

Orbán Viktor szavaira reagálva, miszerint a kormány pénzügypolitikája egy zsebtolvajéval egyenlő, a miniszterelnök azt mondta: nem jó, ha a politikából sértegetés lesz. Olyan politikus, aki az országot formálni akarja, nem használ ilyen nyelvet. Ha mi így beszélünk, és ilyen mintát mutatunk, akkor az országban nem megértés, hanem békétlenség lesz - jelentette ki.

A kormányfő leszögezte, ha a válság megköveteli, akkor ismét beavatkoznak. A miniszterelnök erre három példát hozott: ha a tervezettnél sokkal kisebb lesz az infláció vagy a növekedés, illetve a tervezettnél sokkal jobban nő a munkanélküliség. Ha ez a három kockázat együtt bekövetkezik, a parlamentnek össze kell ülnie, és eldöntenie a továbbiakat - fűzte hozzá. Gyurcsány Ferenc a jövőre vonatkozóan arról beszélt, januártól visszatér oda, amit 2006-ban ígért. Közölte, rá akarja beszélni az országot arra, hogy lépje át az árnyékát, ne ijedjen meg a változásoktól.

A miniszterelnök azt mondta, nagyon nem izgatja ma a választás. Lehet, hogy a választók is megértik, hogy jobb nekik egy olyan miniszterelnök, aki nap mint nap nem őket akarja kiszolgálni, hanem az országot akarja szolgálni - mondta. Arra a felvetésre, mennyire tartja reális lehetőségnek, hogy a Fidesz hajlandó az összegfogásra, úgy válaszolt: nagyon jó, ha így gondolják. Van erre is jel, de időnként másra is - jegyezte meg a kormányfő. Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy minden fontosabb dolgot át tudtak vinni a parlamentben, ott képesek voltak koalíciót teremteni, és a jó ügyekhez továbbra is lehet támogatót találni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.