BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Aki csak rövid távra gondol, az nem egyszer árt hazájának"

Gyurcsány Ferenc azért kérte ma reggel az energiaügyekért felelős minisztertől, hogy intézkedjen a stratégiai gáztartalékok felszabadításáról, hogy műszaki-technikai probléma esetén se következhessen be olyan helyzet, amelyben a lakosságnak vagy közüzemnek gázellátási gondja van.

A kormányfő elmondta azt is, hogy Magyarország Európában a harmadik-negyedik helyet foglalja el a tárolt gáz mennyiségét illetően. Hozzátette: most összesen napi 70 millió köbméter körüli gázmennyiségre van szüksége az országnak, amit nagyjából fedezni tudnak, de a probléma az, hogy egy időben mennyit lehet kivenni a tartalékokból – idézi a Gazdasági Rádió.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ezek műszaki és nem mennyiségi problémák. A lakosságnak és a közüzemeknek nagyjából 40 millió köbméter gázra van szükségük naponta, ezt reményeink szerint a legrosszabb esetben is tudjuk biztosítani - közölte a kormányfő.

Kitért arra, hogy a lakosság számára akár tavaszig elegendőek a meglévő készletek. Hangsúlyozta ugyanakkor: az is feladatuk, hogy az üzemeknek tudjanak gázt adni, mert akkor lehet dolgozni, akkor van munka, akkor van bér.

A miniszterelnök blogbejegyzésében felidézte, hogy évekkel ezelőtt a politikai szereplők sokat vitatkoztak arról, kell-e ennyi tartaléktároló. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi ellenzék nem támogatta a kormányt, hogy tározókat építsen, és annak költségeit megjelenítse az árakban is.

Ma már világos, hogy miért kellett tározókat építeni - írta blogjában a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott: "aki csak rövid távra gondol, az nem egyszer árt hazájának, és ami ma népszerű, az holnap önveszélyes lehet".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.