BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállapodás Ferihegyen - A takarításról

Megállapodással zárult a takarítás kiszervezése ügyében indított konzultáció Ferihegyen: a Repülőtéri Üzemeltetési Dolgozók Szakszervezet, az Airport Security (AS) és a Budapest Airport (BA) is aláírásával hitelesítette a dokumentumot.

A konzultáció január 6-án kezdődött, nyolc napig tartott A BA sikerként értékeli a megállapodást, hiszen a takarítást a jövőben egy profi cég végzi majd, a munkavállalók számára pedig megnyugtató végkifejlettel zárult az átalakítás, hiszen több szakszervezeti javaslat is bekerült az aláírt dokumentumba.

A megállapodás értelmében február első munkanapján az Airport Security jogutódlással átveszi az összes BA-s munkavállalót, aki élni kíván ezzel a lehetőséggel. A dolgozók legkésőbb január 20-ig nyilatkozhatnak arról, hogy élnek-e a lehetőséggel, illetve, hogy melyik lehetőséget választják. 

A választási lehetőségek:

·         Azok, akik át kívánnak lépni az AS-hez egy havi alapbérnek megfelelő juttatásban részesülnek a BA-tól
·         Azok a dolgozók, akik nem kívánnak az új munkáltatónál dolgozni a betöltetlen pozíciók erejéig és ha a feltételeknek megfelelnek a BA utasbiztonsági ellenőreként dolgozhatnak tovább
·         Azok, akik nem kívánnak átkerülni az AS-hez, a BA biztosítja, hogy közös megegyezéssel távozhatnak a BA-tól, és a 2009. január 10-ig érvényben lévő Kollektív Szerződés alapján jár nekik a munkáltató rendes felmondás esetére járó végkielégítésnek megfelelő járandóság és felmondási idő.
 
A megállapodás főbb pontjai:

·         A Cafeteria rendszer és juttatások legalább 2010. január 31-ig fennmaradnak
·         Az AS vállalta, hogy a BA-nál meglévő jóléti juttatásokat az átkerült munkavállalók részére 2009-ben biztosítja
·         Március végéig nem változik meg a munkarend, az AS osztott munkaidőt nem alkalmaz
·         Az AS vállalta, hogy 2009. évre a BA üzemeltetési területén végrehajtandó béremeléssel azonos mértékű béremelést hajt végre az átvett munkavállalóknál
·         Az AS vállalta, hogy az átvett munkavállalókat külön szervezeti egységben foglalkoztatja.

A BA-val hetek óta sztrájktárgyalásokat folytató két szakszervezetnek, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezetének és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének közleménye szerint a takarítást vállaló Airport Security maga is piszkos: "A cégnél és alvállalkozóinál az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az elmúlt három évben számos esetben szabott ki munkaügyi bírságot, összesen több millió forint értékben, és jelenleg is vizsgálatot folytat" - figyelmeztet az érdekképviseletek által kiadott szöveg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.