BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyfordulós, tisztán listás választási rendszert szeretne az MDF

A Magyar Demokrata Fórum megvitatta Gyurcsány Ferenc február elején ismertetett választási reformelképzeléseit, és megállapította: a kezdeményezés tárgyalási alapnak jó, azonban a javaslatok többsége átgondolatlan, ezért azokat több ponton is módosítani kell.

Mi konzervatívok évek óta szorgalmazzuk a parlament létszámának csökkentését, ám a jelenlegi öszvér megoldás helyett az egyfordulós, tisztán listás, arányos választási rendszert vezetnénk be - írja a párt közleménye.

"A parlamenti bejutási küszöb megtartásával egyetértünk, azonban a kormányfő által felvázolt megyei- és országos listák felállítását értelmetlennek tartjuk.

Meglátásunk szerint sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lenne a választási eljárás, ha Magyarország egésze egy választókerület lenne: kevesebb szavazat veszne el, és a lebonyolítás is olcsóbb lenne. Ennek a rendszernek a működőképességét bizonyítja az EP választás is.

Mindazonáltal furcsálljuk, hogy Gyurcsány Ferencnek egy világméretű gazdasági válság kellett ahhoz, hogy felismerje: nincs szükség 386 fős törvényhozásra, és nem fenntartható a jelenlegi csőd-közeli önkormányzati rendszer sem. Ugyanakkor, ha már a miniszterelnök több éves fáziskéséssel hozzá akar nyúlni az idejétmúlt választási rendszerhez, mindenképpen egy asztalhoz kell ülniük a pártoknak, hiszen a változáshoz kétharmados többségre van szükség.

Reméljük, hogy a valódi reformok érdekében a Fidesz is félre tudja tenni a tőle megszokott elutasító hangnemet, és belátja: az MDF által szorgalmazott listás választás sokkal igazságosabb, mint a jelenlegi, részben többségi elvre építő rendszer. Álszent érvelésnek tartjuk, hogy az egyéni választókerületekre a helyi érdekek valódi képviselete miatt van szükség, hiszen senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy egyéni mandátumot szerzett országgyűlési képviselő személyes kapcsolatot tud kialakítani hatvanezer emberrel.

A valódi helyi érdekeket nem szolgáló egyéni választókerületek megtartása helyett inkább a helyi népszavazási kezdeményezések megerősítésére van szükség. Az MDF ezért azt javasolja, hogy a helyi népszavazási kezdeményezések sikerének feltétele egyezzen meg az országos népszavazásokéval. Amíg ugyanis a helyi népszavazások sikere előtt dupla akadály – érvényességi és eredményességi – emelkedik, addig az országos népszavazásoknál egyetlen kritérium a szavazásra jogosultak huszonöt százalékának támogatása. Mindez megnehezíti az állampolgárok helyi ügyekben alkotott véleményének kinyilvánítását.

A Magyar Demokrata Fórum közjogi reformjának fontos eleme a kétkamarás parlament létrehozása. Ennek lényege, hogy a politikai pártok mellett a tudományos és a gazdasági élet meghatározó szereplői is részt vehessenek végre a törvényhozás munkájában, hogy a szakmai szempontok, a racionalitás nagyobb teret kapjon a most mindent meghatározó túlpolitizált döntési mechanizmusokkal szemben. A kétkamarás rendszer lehetővé tenné azt is, hogy végre megszűnjön a parlament 17 éves mulasztásos törvénysértése a kisebbségek országgyűlési képviselete ügyében. A kétkamarás parlament intézménye ezenkívül a leginkább megfelel a magyar közjogi hagyományoknak" - szól a közlemény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.