BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínos: Pályára állás előtt tönkrement a NASA műholdja

A NASA elveszítette a levegő széndioxidtartalmának mérésére tervezett, 280 millió dolláros missziójának kulcsszereplőjét.

A NASA tegnap lőtte fel a kaliforniai Vandenberg légibázisról a széndioxid mérésére tervezett műholdat. A berendezést szállító Taurus XL rakéta azonban szénné égett, miközben keresztülhatolt a Föld légkörén, megsemmisítve a műholdat, amelyet hőpajzsa nem tudott megvédeni – tudósít a Times Online.

"A küldetésnek vége. Egyelőre nem ismerjük az okokat, de hamarosan kiderítjük, mi okozta a problémát" – mondta George Diller, a NASA kilövésvezetője. A műhold lett volna a kulcsszereplője az űrkutatási hivatal 280 millió dolláros költségű klímakutató missziójának. A szerkezet a tervek szerint napi nyolcezer mérést volna, fényt derítve arra, mi okozza, hogy a Föld széndioxid-elnyelő képessége évről évre jelentősen változik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.