BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ágh szerint Gyurcsány sokkolni akart - hosszú távra készül

Ágh Attila politológus szerint a kormányfő beszédével és lemondásának bejelentésével sokkolni akarta pártját és a magyar társadalmat is.

Az InfoRádiónak adott nyilatkozatában a politológus három olyan körülményre hívta fel a figyelmet, amelyek mindegyike fontosabb attól, ki is lesz a következő miniszterelnök.

Ágh kiemelte Gyurcsány beszédéből, hogy a kormányfő szerint közteherviselésre van szükség, amely eddig nem valósult meg az országban.

A másik, amit a politológus fontosnak tartott, hogy Gyurcsány figyelmeztetett: egyfelől megszorításokra lenne szükség, ám a társadalom, az érdekképviseletek viszont ezt nem akarják.

Szerinte a kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy másfajta válságkezelésre, kormányzásra van szükség, mint amit eddig folytattak.

Ágh azt is kiemelte, hogy hosszú lefolyású válságra lehet számítani a miniszterelnök szerint, méghozzá olyan hosszúra, amire senki sem számított. Példaként hozta fel José Barroso, az Európai Bizottság elnökének szavait, aki maga is elismerte, tévedett, amikor azt gondolta, hogy rövid lefolyású lesz a válság.

Mindezekkel a politológus szerint Gyurcsány a sokkhatást keresve figyelmeztette a szocalista pártot.

A kérdés Ágh szerint az, hogy miként reagál a párt és a társadalom egy egészen kemény megszorításra, egy erősebb államra, és egy elhúzódó válságra, amelynek még csak az elejét látjuk.

További elemzői vélemények>>

Lamperth Mónika ma elmondta: az elnökségi ülésen konkrét nevekről is tárgyalnak, mind a szocialista párton belüli, mind azon kívüli személyekről.

Mesterházy Attila a Nap-keltében közölte: egy évre keresnek kormányfőt.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke ugyanott elmondta: csak elkötelezett reformpolitikát tudnak támogatni. A pártelnök hozzátette: Gyurcsány helyes és felelős döntést hozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.