BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felezik vagy negyedelik a képviselőket?

Továbbra sincs megállapodás a kormány és az önkormányzatok között a városatyák létszámcsökkentéséről

Alig közeledtek az álláspontok a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának (KÖEF) csütörtök esti ülésén. Arról már korábban letettek a felek, hogy a rendszer alapstruktúráját alakítják át, ehelyett csupán az áttekinthetőbb és gazdaságosabb működést tűzték ki célul. De ebben is számtalan nyitott kérdés van még, holott a törvényjavaslat hamarosan a parlament elé kerül.

A testület ülése ezúttal is zárt volt, s a korábbi ígéretekkel szemben sajtótájékoztatót sem tartottak utána, így csupán a szaktárca közleményéből és az önkormányzati oldal egyes résztvevőitől lehetett megtudni, mi is történt.

- Gyakorlatilag semmi – fogalmazott egyértelműen az egyik érdekszövetség tisztségviselője.

A minisztérium azonban ennél optimistább. Az általuk kiadott anyag szerint a fórum teljes egészében támogatta az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzési rendszerének átalakítására, a pénzügyi fegyelem erősítésére vonatkozó javaslatokat, az új község alakításához szükséges feltételek szigorítását és a vagyonkezelői jog kiterjesztését, a fejlesztési támogatási rendszer átrendezését szolgáló indítványokat.

Részleges konszenzus jött létre többek között a polgármesteri és az alpolgármesteri jogállás felülvizsgálatáról, megerősítéséről, a tisztségek betöltésére vonatkozó szabályok módosításáról, a körjegyzőségekre vonatkozó szabályokról,a bizottsági rendszer korszerűsítéséről, az egyes összeférhetetlenségi szabályok felülvizsgálatáról.

S a tárca szerint részben egyetértettek a honatyák számának csökkentéséről is. Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke azonban úgy fogalmazott a vgo-nak, hogy továbbra is nagy viták vannak ebben az ügyben. Mint közismert, korábban a KÖEF munkacsoportjában dűlőre jutottak egy enyhébb - 14-24 -, illetve egy durvább - 25-28 százalékos - lefaragásról. Ezt rúgta fel a miniszterelnök, amikor néhány hete mindenkit meglepve bejelentette, csaknem a felére redukálnák a képviselők számát. Ezt az önkormányzati oldal elfogadhatatlannak tartja.

Abba viszont beleegyeztek, hogy 500 lélekszámnál kisebb településen a polgármesteren kívül mindössze három faluatya intézze a község ügyeit.
S azt a szaktárca is elismeri, hogy továbbra sincs egyetértés a felek között olyan fontos ügyekben, mint a törvény rendelkezése alapján társulásban végzett önkormányzati feladatellátás, a jegyző jogállásának módosítása, illetve a csatlakozó község intézményének létrehozása. A KÖEF-en végül abban maradtak, hogy az önkormányzati érdekszövetségek március 20-ig juttathatják el saját javaslataikat a szaktárcának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.