BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem találják Gyurcsány-örökösét, pedig nagyon keresik

Korábban egymásnak ellentmondó hírek jelennek meg Gyurcsány utódjának személyéről, de egy biztos: a Fidesz senkit sem támogat. Este a miniszterelnök közölte, a jelöltek között van Glatz Ferenc, Surányi György és Vértes András is.

Információink szerint továbbra sincs egyezség a szocialisták és a liberálisok között az új miniszterelnök személyéről. A kedd délutáni egyeztetés után a két párt képviselői ugyan nem nyilatkoztak a sajtó képviselőinek, de a parlamenti folyosókon öt, a találkozón komolyan felmerült névről tudnak.

A számításba jöhetők közül: Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter, Surányi György, volt Jegybank elnök, Erdei Tamás, az MKB elnök vezérigazgatója, Mészáros Tamás, a Corvinus Egyetem rektora és Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke szerepel előkelő helyen.

Ám a meglévő nevekkel még nincsenek közelebb a megoldáshoz: sem Erdei, sem Mészáros nem vállalná a jelölést. Glatz a szocialista képviselők nemtetszését váltotta ki, míg Bokros támogatottsága igen csekély. A jelek szerint azonban a frakcióknak ebből a felhozatalból kell válogatnia.

A HírTv értesülései szerint ugyanis Surányi György volt jegybankelnök egy zárt ajtók mögött folyó megbeszélésen kijelentette, hogy nem akar Gyurcsány utóda lenni, de elhatározását még nem jelentette be.

Ezzel szemben a zoom.hu értesülései szerint Surányi egyeztetett már Gyurcsány Ferenc MSZP-elnökkel is. Gyurcsány sajtóértesülések szerint azt ígérte Surányinak: megszerzi jelöléséhez az MSZP-frakció támogatását.

Surányi György kedden sem akarta kommentálni a személyével kapcsolatos információkat. A távirati iroda értesülései szerint az MSZP-ben nem egyértelmű Surányi György támogatása, a mostani helyzetben akár húsznál is többen kiszavaznának a frakcióból, ha ő lenne a miniszterelnök-jelölt - írja a HVG.hu.

Vezető szocialista politikusok ugyanakkor azt mondták az MTI-nek, hogy szerintük megszerezhető lenne a frakció támogatása, ha az MSZP-s képviselők látnák, hogy a többi parlamenti párt elfogadja Surányi György személyét, és garantálja, hogy nem támadják majd a kormányát.
  
Az MSZP folyamatosan egyeztet a lehetséges jelöltekről. Szocialista vezetők Surányi Györgyöt és Glatz Ferencet tartják a legkomolyabb kormányfőjelöltnek, de Balázs Péter, az Európai Bizottság első magyar tagja, korábbi uniós biztos neve is felmerült az egyeztetéseken.

Fodornál és Orbánnál is vizitelt Surányi

Fodor Gábor szerint semmi meglepő nincs abban, hogy Surányi Györggyel találkozott kedden az SZDSZ székházban, erre ugyanis "viszonylag rendszeresen" sor kerül, az SZDSZ elnöke általában gazdasági kérdésekben szokta kikérni a volt jegybankelnök véleményét.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is találkozott Surányi Györggyel, de a párt nem támogat háttérmutyik nyomán létrejövő kormányt, vezesse azt Surányi György, vagy bárki más - mondta kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A Fidesz elnöki kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Orbán Viktor hétfőn találkozott Surányi Györggyel, és személyesen is közölte vele a Fidesz álláspontját. Mint mondta, a Fidesz elvi és általános álláspontja, hogy új kormány, új programmal csak új választások nyomán születhet. Hozzátette: a magyar embereknek nem lenne lehetőségük Surányi Györgyről és programjáról szavazni, így csak egy illegitim ingatag, átmeneti kormány tudna létrejönni.

Bokros, Surányi, Simor... Orbán

Bokros, Surányi, Simor - ők hárman lennének a piac által leginkább elfogadott miniszterelnök-jelöltek. A Portfolio.hu széles körű felméréséből az is kiderül, hogy bár a többség szerint az előrehozott választás lenne az ideális megoldás, a biztos győztesnek látszó Orbán Viktort meglehetősen gyanakodva méregeti a piac.

A lehetséges miniszterelnök-jelöltek közül a válaszadók szerint Bokros Lajos a leghitelesebb, és szakmailag is ő a legfelkészültebb, ám politikai támogatottsága igen alacsony. Surányi György ellenben minden kategóriában magas pontszámot kapott.

MSZP-SZDSZ: Szerva itt, csere ott

Az új miniszterelnök személyéről csütörtökig kell megállapodnia az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. Fodor Gábor liberális pártelnök ugyanis hétfőn ultimátumot adott Gyurcsány Ferencnek: ha nem sikerül jelöltet megnevezni, a liberális párt támogatja az Országgyűlés feloszlatását és egy előre hozott választást az európai parlamenti választásokkal egy időben.

A liberálisok miniszterelnököt keresnek

Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői testületének és frakciójának együttes ülése után azt mondta: lát olyan miniszterelnök -jelölteket, akikben elképzelhető, hogy meg tudnának állapodni a szocialistákkal, de mint fogalmazott, nem szeretne neveket mondani, mert szerinte ha valakit most megneveznek, abból biztosan nem lesz potenciális miniszterelnök-jelölt.

A liberális politikus hangsúlyozta, hogy jelölni a szocialista pártnak kell, de az SZDSZ világossá tette, hogy az a jó, ha számukra is elfogadható jelöltet állítanak. Fodor Gábor kérdésre válaszolva megerősítette, hogy csütörtökig szeretnének megállapodni a szocialistákkal.

Este Gyurcsány bejelentette: a szocialisták jelöltjei között van Glatz Ferenc, Surányi György és Vértes András is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.