BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyitott nemzeti kormányt akar Gyurcsány - keményebb lépések kellenek

"Nyitott nemzeti kormányt szeretnék alakítani, ami segít, hogy a válság közepette magára találjon a gazdaság, de egyszerre enyhíti a szociális feszültségeket is" - foglalta össze a leendő kabinet ars poeticáját Gyurcsány Ferenc vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az MSZP elnöke szerint ehhez egy szélesebb körű konszenzus kell, így az MSZP tárgyalásokat kezd az MDF-fel és az SZDSZ-szel, és a Fidesszel, hogy stabil többséget lehessen szerezni az új kormány mögé. Az MSZP tárgyalódelegációját Gyurcsány Ferenc vezeti, illetve Lendvai Ildikó frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök alkotja.

"Az egyértelmű, hogy a február 16-án meghirdetett kormányzati tervnél keményebb intézkedésekre van szükség" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Gyurcsány. Az országot ugyanis csak szigorúbb költségvetési politikával és gazdasági intézkedésekkel lehet egyensúlyban tartani.

Mivel az új kormány egy konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása után alakul meg, nincs interregnum, azaz a jelenlegi kabinet addig a percig teljes joggal gyakorolja hatalmát, amíg nem áll fel az új kabinet,  amelynek élén egy olyan kormányfőnek kell állnia, aki saját meggyőződése szerint vezeti az országot, ezt pedig Gyurcsány, mint a szocialista párt elnöke támogatja.

Gyurcsány a kormány átszervezésére bíztatta leendő utódját, hiszen a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, amit április 6-án kívánnak benyújtani, az összes miniszter mandátuma lejár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.