BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Találgatások Gyurcsány utódáról - pártelnök maradt

Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a kormányfő lemondási szándéka után megindultak a találgatások utódának személyéről.

Bár a jövendő miniszterelnök személyére az MSZP elnöke (Gyurcsány Ferenc), választmányának elnöke (Simon Gábor) és frakcióvezetője (Lendvai Ildikó) tesz majd javaslatot a két hét múlva esedékes rendkívüli kongresszuson, a találgatások már megindultak.

Korábban is felmerült már Bajnai Gordon miniszter neve, míg Bokros Lajos, aki hivatalosan az MDF EP-listavezetője, korábban és most is "bejelentkezett" a kormányfői posztra. Igaz, most Lendvai Ildikó gyorsan rövidre is zárta a kérdést: elutasította a korábbi szocialista pénzügyminisztert.

Karsai József a szocialisták egyik "fenegyereke" szerint Gráf József agrárminiszter, esetleg Kiss Péter kancelláriaminiszter jöhet szóba.

Korábban szóba jött még Simor András jegybankelnök is, de Lakner Zoltán szerint ő már nem esélyes, mivel az MNB-t az elmúlt időszakban többször kritizálták azért, ahogyan a válságot a monetáris politikai eszközökkel kezelte.

Szóba jöhet még Surányi György korábbi jegybankelnök is, a Reuters listáját legalábbis vezeti. A hírügynökség megemlíti még Király Júlia, az MNB alelnökének és Szekeres Imre hadügyminiszter nevét, azokén kívül, akik a hazai sajtóban is szerepelnek. Így a Reuters is felsorolja Bokrost, Bajnait, Békesit, Kiss Péter és Gráf Józsefet, mint potenciális jelölteket.

Surányi szombaton nem akart nyilatkozni arról, hogy felmerült-e a neve lehetséges Gyurcsány-utódként. A volt jegybankelnök élesen kritizálta nemrég a kormány és a jegybank válságkezelési módszereit.

Lakner szerint arra kevés az esély, hogy a jelenlegi kormány tagjai közül kerüljön ki Gyurcsány utódja, az erre legesélyesebbnek mondott Bajnait valószínűleg a szocialisták fúrnák meg, míg az MSZP-ben erős támogatottsággal rendelkező Veres Jánost vélhetően egyetlen párt sem támogatná.

Gyurcsány kongresszusi beszédében azzal indokolta távozását, hogy a válság kezeléséhez szélesebb politikai támogatás kell, ezt egy nem párttag jelölt vélhetően könnyebben tudná megteremteni, akinek viszont így a szocialista párt támogatásának megszerzése bizonyulhat kemény diónak.

„Nincs miről beszélni, hiszen nem kaptam felkérést” – hárította el Békesi László volt pénzügyminiszter az Index érdeklődését: elvállalná-e a miniszterelnöki posztot. Az MSZP kongresszusának küldöttei közül többen is a Reformszövetség környékéről származó miniszterelnököt vizionáltak, mivel őt az MDF és az SZDSZ is támogatná.

„Először kormányprogram kell, és annak végrehajtásához kell keresni megfelelő jelöltet” – mondta Békesi, aki nem tartja kizártnak, hogy ez a jelölt végül maga Gyurcsány Ferenc lesz, hiszen minden az MSZP-n múlik. Azon az MSZP-n, amelyiknek Békesi már nem tagja, 1998-ban kilépett a pártból.

Az MSZP elnökségét teljesen váratlanul érte Gyurcsány Ferenc bejelentése, amelynek semmilyen előkészülete nem volt. A miniszterelnök szombaton reggel tájékoztatta az elnökséget, ezért csak most elemzik a helyzetet, közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az MSZP elnökségi tagja. Azt mondta, nem tudni, hogy ki léphet Gyurcsány Ferenc helyére.

Arra a kérdésre, hogy ő elvállalná-e a miniszterelnökséget, Gráf József azt válaszolta: "nem vállalnám, mert ehhez jobb szakember kell".

Időközben Gyurcsányt nagy többséggel újraválasztották az MSZP elnökének.

Elnökhelyettesek: Lamperth Mónika, Szekeres Imre

Alelnökök: Kiss Péter, Mesterházy Attila, Ujhelyi István (ifjúsági kvóta)

Választmány elnöke: Simon Gábor

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.