BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Furcsa viszonyban az MSZP és a kormány - Hamar megbukhatnak?

A Bajnai-kormány már megválasztása pillanatában számos gonddal kerül szembe. A Nézőpont Intézet elemzése.

Az bizonyos, hogy a kabinet mozgástere különösen szűkre szabott, több téren is. Egyrészt kevés idő áll rendelkezésére, márészt a szocialista pártban is képlékeny a helyzet, ami nehezíti a célok elérését. Meg kell küzdenie továbbá Gyurcsány Ferenc befolyásával, az SZDSZ bizonytalanságával és a növekvé társadalmi elégedetlenséggel - idézi a Hírextra az elemzést.

A leendő kormány hiába is szeretne átfogó válságkezelő intézkedéseket, ezeknek az átfutásához és a kézzel fogható eredmények megjelenéséhez időre van szükség. Jóval többre, mint ami elvileg a rendelkezésre áll.

Az április 14-i parlamenti szavazás után nem egészen két hónappal európai parlamenti választást tartanak Magyarországon. Ez azt jelenti az 54 napos kampány az új miniszterelnök lehetőségeit, mozgásterét szűkíti. A június 7-i voksolás után pedig minden politikai szereplő az eredményeket fogja elemezni.

Furcsa viszonyba kerülhet a kormány és az MSZP egymással. Hiszen alapvetően szakértői kormányról beszélnek a kabinetet támogató pártok, ám közben számtalan volt MSZP-s tag marad a tárca élén, sőt két új párttag is beül a bársonyszékbe. A szakértői kormány politikailag azért szerencsés formáció,mert nem visel politikai felelősséget a döntéseiért. Ám ez a kormány nem nevezhető szakértőinek, így a kabinetben megjelenő pártemberek – akik ráadásul erős emberei a szocialistéáknak – ezt a lehetőséget meghiúsítják. A következő választás előtt így az MSZP nem tudja elkerülni e kormány tevékenységéért sem a felelősségre vonást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.