BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Gyurcsány a pénzeszsák tetejére próbál meg felülni"

Évi félmilliárd forintos állami támogatást átfolyató háttérintézményből valódi hatalmi központtá válhat az MSZP Táncsics Alapítványa, ha valóban a távozó kormányfő-pártelnök, Gyurcsány Ferenc veszi át az irányítását – írja a hvg.hu.

A lap szerint ezeket a szervezeteket 2003-ban pusztán azért hozták létre, hogy pótlólagos költségvetési pénzhez jussanak a pártok anélkül, hogy ezt nyíltan be kellene vallani. Zuschlag János bírósági vallomásaiban tiltott kampányfinanszírozás gyanújába keverte a Gyurcsány által most kiszemelt pártalapítványt, mondván: az onnan érkező „civil célú" támogatások felhasználása és a kampányköltések között „vékony volt a mezsgye".

A Táncsics Mihály Alapítvány – amit tavalyig Baja Ferenc vezetett, azóta pedig Lamperth Mónika - 2006-ban 522 millió forintot könyvelt el állami támogatásból, s ehhez 3,5 milliót tudott szerezni magánszemélyektől, a pénzügyi műveletei pedig 40 milliót hoztak. E pénz nagy részét – mintegy 350 millió forintot – különféle támogatásokra fizették ki.

A Táncsics különlegessége, hogy cége is van, a Kapcsolat.hu Kft., amely honlapot üzemeltet – rajta a miniszterelnöki bloggal. A cégre nem is sajnálják a pénzt: miután 2006 óta részletekben 200 millió forint kölcsönt kapott az alapítványtól, tavaly tőkeemelést határoztak el, az induló 25 millióról több lépésben 95 millióig jutottak.

A Heti Válasz szerint az Alapítvány elnökségének átvevésével lényegében a lemondott pártelnök kezébe kerül az MSZP utánpótlás-nevelése és háttérország-szervezése. „Vagyis Gyurcsány Ferenc egy alapítványi formában működő pénzeszsák tetejére készül felülni, amelynek felügyelőbizottsági elnöke - egyelőre - nem kisebb személyiség, mint Puch László, az MSZP befolyásos expénztárnoka” – írja a lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.