BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon nem áll össze a bolíviai történet

Tájékoztatást követel Bolíviától a múlt csütörtöki Santa Cruz-i rajtaütésről az új magyar külügyminiszter. Balázs Péter szerint semmi nem támasztja alá, hogy a lelőtt, illetve őrizetbe vett emberek merényletre készültek volna a bolíviai elnök ellen.

A magyar kormány mind a mai napig nem kapott elegendő információt Bolíviától, így az új külügyminiszter magánvéleménynek aposztrofálta azt a meglátását, hogy Santa Cruzban Rózsa-Flores Eduardo és társai a latin-amerikai ország belpolitikai csatáinak váltak áldozataivá.

Félő, rosszkor voltak rossz helyen, nem látom bizonyító erejű jeleit annak, hogy ezek az emberek valóban a bolíviai elnök elleni merényletre készültek volna” - jegyezte meg Balázs Péter keddi nemzetközi sajtóértekezletén.

Magyarország mindenképpen igényt tart a megfelelő tájékoztatásra, ezért a Buenos Aires-i magyar nagykövet is csatlakozik a bolíviai magyar konzulhoz, és a Santa Cruz-i ír konzullal együttműködve próbálják szóra bírni a bolíviai hatóságokat. A magyar diplomácia kész együttműködni Romániával és a Vöröskereszttel a román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestének haza szállítása ügyében. A férfi holttestéért már jelentkeztek, két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást.

Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja meglátogatta Tóásó Elődöt, akit terrorista összeesküvés gyanújával tartanak fogva. A konzul szerint a fogvatartott a hangulata viszonylag jó, ellátása kielégítő. A rendőrségi vizsgálat még nem zárult le, így továbbra sem tudni, hogy mivel vádolják a férfit.

A nyomozást vezető Marcelo Sosa ügyész nem tud a feltételezett terroristák állítólagos tömeggyilkossági terveiről. Azt sem tudta megerősíteni, hogy a felszámolt csoport mögött bizonyos Santa Cruz-i üzleti körök állnának, mint azt Álvaro García Linera alelnök vasárnap állította.

Bolíviában parlamenti bizottság alakult a feltételezett terrorista csoport ügyének kivizsgálására. A bolíviai szenátus ellenzéki elnöke az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság elé szeretné vinni kivizsgálásra az ügyet. Óscar Ortiz szerint ugyanis a magyarokat és az ír férfit kivégezték.

Egy bolíviai közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 25 százaléka hiszi el, hogy gyilkos merénylet készült Evo Morales államfő ellen, 65 százalék nem, 10 százaléknak pedig kétségei vannak. A bolíviai elnök ennek ellenére kedden harcot hirdetett az európai „zsoldosok” ellen.

A bolíviai állambiztonsági erők tavaly vették észre és kezdték figyelni a csütörtökön felszámolt csoportot Santa Cruz térségében – mondta tegnap Alfredo Rada. A belügyminiszter szerint Rózsa-Floresék 2008 óta toborzással és kiképzéssel foglalkoztak az ország keleti részében, s céljuk az erőszakhullám elindítása volt. „Vezetőjük, Rózsa-Flores hamis útlevéllel érkezett az országba, s kapcsolatai voltak a magyar titkosszolgálatokkal és a balkáni szélsőjobboldallal, s az Opus Dei katolikus szervezettel is szövetségben állt, s fanatikus, ultranacionalista, antikommunista egyén volt” – hangoztatta Rada.

Nem volt lövésnyom Gyurcsány fotóján

„Egy darab lőfegyvernek és öt darab lőszernek, illetve robbanóanyag-alkatrésznek látszó tárgyat foglaltak le a rendőrök Rózsa Flores szurdokpüspöki otthonában” – jelentette ki tegnap Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megye Rendőr-főkapitányság szóvivője. A házkutatás helyszínén nem találtak céltáblát. A lakóépülethez tartozó udvaron volt egy régi, autóajtót borító lemez, amelyen régi, rozsdás lövésnyomok és egy Gyurcsány Ferencet ábrázoló fénykép volt látható. A fotón nem voltak lövésnyomok. Ennek lefoglalását semmi sem indokolta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.