BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: "Az előítéletes gondolkodás deviáns!"

Az előítéletes gondolkodás a kivétel, az átlagtól, a többség által képviselttől eltérő, a speciális, deviáns a volt miniszterelnök blogbejegyzése szerint.

"Adorno annak idején, azt gondolta, hogy a társadalmi előítéletek azokat az autoriter személyiségű embereket sújtják, akik saját hiányosságaikat másokban vélik felfedezni." - filozofált legfrissebb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

"Ez esetben ugyanis azt gondolhatnánk, hogy az előítéletes gondolkodás a kivétel, az átlagtól, a többség által képviselttől eltérő, a speciális, deviáns. A tapasztalatok és a kutatások mást mutatnak. Bárhova megyünk a világba, előítéletekkel találkozunk" - emelte ki a volt miniszterelnök.

Szerinte az előítéletek sújthatják a francia anyanyelvű kanadaiakat, a protestáns vagy éppen katolikus íreket, a libanoni keresztényeket vagy a muzulmánokat, a japánban élő koreaiakat.

A volt miniszterelnök-pártelnök szerint nem mindegy, ha az előítélettel szemben úgy lépünk fel, hogy azt csupán egy szűk kisebbséget sújtó „társadalmi betegségnek", vagy szinte valamennyiünkben ott lévő - ettől még kontroll és korlátozás alatt tartani szükséges - káros „csoportfenntartó" reakciónak tekintjük. "Az előző esetben azt remélhetjük, hogy a többség automatikusan velünk van. Ha viszont az utóbbi az igaz, akkor az előítéletek elleni küzdelemben kisebbségből indulunk" - írta Gyurcsány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.