BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális táblák helyett digitális palatáblák az iskolákban

Szeptembertől száz általános iskolában használhatják az úgynevezett digitális palatáblát. Ezek olcsóbb, mint a hordozható számítógépek, de nem is tudnak annyit. A Fidesz felesleges pénzköltésről beszél.

A számítógépekre telepített programok segítségével a tanárok azonnali teszteket írathatnak, filmeket és prezentációkat vetíthetnek és ellenőrizhetik, hogy mit csinálnak éppen a diákok - mondta a laptopokat fejlesztő vállalat üzletfejlesztési igazgatója. Gacsa József elmondta, hogy az iskolák háromezer ilyen digitális palatáblát nyertek el a pályázaton - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Az igazgató azt mondja, ez a tanároknak egyfajta könnyebbséget jelent, a diákoknak pedig előnyt, legalábbis hosszú távon. Lehetővé teszi ugyanis a csoportmunkát, és a projekt alapú munkavégzést, a tanár emellett külön tud koncentrálni azokra a diákokra, akiknek valamiért lassabban megy egy-egy tananyag feldolgozása. Gacsa József szerint a diák laptopok lehetőséget adnak arra is, hogy a tanár azonnal válaszoljon a tanulóknak, vagy jelezze észrevételeit, például dolgozatíráskor.

A tendert, ahogy korábban a digitális táblák esetében is, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség írta ki és bírálta el. Kerestük az állami céget, hogy megkérdezzük, kik pályáztak és mi alapján választottak nyertest, az ügynökség azonban nem válaszolt a kérdéseinkre. Így azt sem tudtuk meg, hogy mi lesz a digitális táblákkal kapcsolatos pályázattal. Mint arról már többször beszámoltunk, ezt a tendert tavasszal leállította a fejlesztési ügynökség, mert elfogyott az erre szánt több mint 24 milliárd forint.

Kerestük a Fideszt is, hogy megkérdezzük: támogatják-e a digitális palatábla pályázatot, de a párt szakpolitikusai nem akartak nyilatkozni. Korábban Sió László, a Fidesz képviselője azt mondta, hogy nem a digitális eszközökre kellene költeni a pénzt. Sió László szerint vannak fontosabb problémák is az oktatásban, mint az említett eszközök beszerzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.