BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Húsz éves az MSZP: „Ennyi volt? Nem is fájt!”

Húsz éves születésnapját ünnepelte az MSZP. Lendvai Ildikó szerint rosszabb volna ez az ország, ha kitörölnék az elmúlt húsz évből azt a tizenkettőt, amikor szocialista kormányok irányították az országot.

Nem tudjuk, hogy ki és miért döntött úgy, hogy éppen Juhász Ferenc kezébe adja a mikrofont, de jó döntés volt, mert a volt honvédelmi miniszter magabiztosan mozgott a műsorközlő szerepében a 20 éves MSZP születésnapi buliján.

Frappáns és jópofa átkötő szövegein általában mindenki jót derült, bár néhány finom célzást azért elejtett. „Ahogy így körbenézek a termen, azt látom, hogy az elmúlt 20 évben mindenki elhízott, megkopaszodott és festi a haját, egyedül Szekeres Imre lett vékonyabb, több a haja és nem is festi” – szellemeskedett, amin a jelenlegi honvédelmi miniszter is őszintén nevetett. Majd a rendszerváltás idejéből elevenített fel rövid, de tanulságos történeteket, amelyek lényege, hogy „abban a teremben, ahol a dolgok igazából eldőltek, nem láttam Orbán Viktor arcát, de itt sok arcra ráismerek”.

Lendvai büszke, hogy "bevállalták a többpártrendszert"

Az ünnepi forgatókönyv szerint ezután Lendvai Ildikó pártelnök következett, aki szerint rosszabb volna ez az ország, ha kitörölnék az elmúlt húsz évből azt a tizenkettőt, amikor szocialista kormányok irányították az országot. „Aki nem ünnepli a születésnapját, az nem vállalja önmagát, ezért nem szabad odaadni az elmúlt húsz évet, a vasfüggöny lebontását, a NATO- és az európai uniós tagságot, a megépült utakat, lakásokat” – fogalmazott. Lendvai máig büszke arra, hogy 20 évvel ezelőtt „bevállalták” a szabadságot, a többpártrendszert és a gazdasági átalakulást.

Éppen Kósáné Kovács Magda nosztalgiázott a mikrofonnál, amikor féltucatnyi testőr kíséretében megpróbált észrevétlenül elvegyülni a hallgatóságban Bajnai Gordon miniszterelnök, de ez nem sikerült. „Csak azért jöttem el, hogy köszönetet mondjak annak a pártnak, amely népszerűtlen intézkedéseket is megszavazott, és vállalta a felelősséget. Ez az áldozatvállalás jó befektetés a jövőbe, mert hitelességet ad a pártnak” – indokolta meg jelenlétét a szakértői kormányfő. Emellett a miniszterelnök kijelentette: mindaddig válság van, amíg nincs több munkahely az országban.

"Ennyi volt? Nem is fájt!"

Legközelebb akkor támadt némi mozgolódás, amikor Lendvai Ildikó spontán átsétált Gyurcsány Ferenc asztalához, de a közös képek elkészülése után már nem beszélgetett vele tovább. „Ennyi volt? Nem is fájt!” – mondta a szintén testőrök által kísért volt kormányfő, miután egy öreg néni is lencsevégre kapta.

A hangulat akkor hágott a tetőfokra, amikor Pécsi Ildikó színésznő dalra fakadt. Sajnos akkor már nem volt mikrofonközelben, amikor Lamperth Mónikával énekelte el halkan a Boldog Születésnapot! Nem maradhatott el az ünnepi torta sem. „Fény le, torta bé” – került ismét elő Juhász Ferenc. A marcipános finomságból mindenkinek jutott egy szelet, igazságosan. A kivetítőn ekkor már archív felvételek pörögtek a régi szép időkről, amikor még nyerésre állt a zászló. Már a pezsgőt is felszolgálták a pincérek, amikor Horn Gyula és Medgyessy Péter mosolygós arca nézett vissza a szomorkás MSZP-re.

Csak a párt neve változott?

A Fidesz szerint nem a huszadik, hanem a 65. születésnapját ünnepli az MSZP. „Úgy gondoljuk, hogy ez inkább csak a névváltoztatásnak a 20 éves évfordulója, hiszen ennél sokkal öregebb az MSZP, jelenleg 65 éves múltra tekint vissza jogfolytonosan” – fogalmazott Ágh Péter. A fideszes politikus emlékeztetett: a párt elnevezése az MSZP előtt volt MSZMP, előtte Magyar Dolgozók Pártja, illetve Magyar Kommunista Párt. Azóta gyűjtötték a vagyont, az embereket, a társadalmi és gazdasági befolyást. „Azt próbálják elhitetni, hogy a rendszerváltással egyidősek, de ez csak szemfényvesztés” – mondta.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.