BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghalt Fekete János

91 éves korában elhunyt Fekete János bankár, közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank első elnökhelyettese

Fekete János 1918 szeptember 6-án született. Pályáját a Szarvasi Takarékpénztárban kezdte. 1946-ban került a Magyar Nemzeti Bankba, majd ezt követően a Pénzügyminisztériumba. 1950-ben részt vett Magyarország képviseletében a párizsi jóvátételi tágyalásokon. Javaslatára hazánk 1956 után sem tagadta meg a korábbi hitelek törlesztését, aminek eredményeképpen a hatvanas évektől kezdve jelentős külföldi hitelekhez jutottunk - közölte az ATV.

Fekete János három évtizeden keresztül töltötte be a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettesi posztját, pénzügyi kérdésekben Kádár János bizalmasának számított. Korábbi munkatársai, beosztottjai közül többen vezető szakemberré nőtték ki magukat, így Simor András, Felcsúti Péter, Erős János, vagy Zdeborski György.

Fekete Jánosnak döntő szerepe volt abban, hogy Magyarország 1982 májusában előbb a Nemzetközi Valutaalap (IMF), majd júliusban a Világbank tagjává vált, a szocialista tömb országai közül elsőként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.