BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros: Ötvenévesen többet, mint eleget kerestem

Ötvenévesen személyes válságot éltem át, a fedezeti alapom 100 millió dollárosra nőtt, amiből 40 millió dollár az enyém volt. Többet kerestem mint eleget, azt kérdeztem, miért éri meg folytatni – tette fel a kérdést Soros György a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában, melynek témája a nyílt társadalom volt.

A magyar származású milliárdos a nyílt társadalomról és refelxivitásról szóló előadásában elmondta, hogy gondolkodását elsősorban Karl Popper filozófiája befolyásolta, mely szerint a nyílt társadalom a demokráciának felel meg. A náci üldözés túlélőjeként vonzó volt számára ez a filozófia, és egyúttal érzékenyebbé tette a tévedések érzékeléséhez a pénzügyi világban.

Mint mondta, ötvenéves kora körül válságot élt át, ez vezette a nyílt társadalom felépítéséhez szolgáló jótékony akciókra. Ugyanakkor rá kellett jönnie, a zárt társadalmak felbomlása nem feltétlenül vezet nyílt társadalomhoz. Soros közölte: Bush elnök 2004-es választása vezette arra, hogy újragondolja a nyílt társadalom formáját.

A hamis indokokkal indított iraki háborút követően ismét Bush lehetett az USA elnöke: mi baj volt tehát Amerikával – tette fel a kérdést Soros.

Popper filozófiájával kapcsolatban az a gond, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy a politikában a manipulatív funkció sokszor a kognitív elé kerül. Ez vezetett a termékeny tévedés fogalmának kialakulásához, aminek lényege, hogy megszerezhetjük a tudást, de soha nem lehet elég tudásunk ahhoz, hogy minden döntést arra alapozzunk.

A tévhit, miszerint a kognitív funkció erősebb tévesen bizonyította a pénzpiacok összeomlása.

Soros hangsúlyozta: továbbra is hisz a nyílt társadalomban, tudva, hogy a politika célja a hatalom megtartása, amelynek módja a manipuláció.

Kérdés, ha rájöttünk, hogy a valóság manipulálható, miért ne keressük inkább a hatalmat mint az igazságot. A válasz: bár a valóság manipulálható, az eredmény nem mindig tükrözi a manipulátor szándékát. Erre példa az iraki háború, amely az USA erejét erősítette volna meg a világban, de ennek az ellenkezőjét érte el.
Soros arra következtet, hogy a társadalomnak a kognitív funkciót kell előtérbe helyeznie, a választóknak a valóság alapján kell ellenőrizniük a politikusokat. Ebben segítenek az alkotmányos lehetőségek, amelyek lehetővé teszik a különböző hatalmi ágak ellenőrzését.

Soros végül hozzátette, a nyílt társadalom egyszerre cél és eszköz kell, hogy legyen. A jövőben az alapító atyák értékei és a személyi szabadság egyre nagyobb fontosságot nyer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.