BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány szerint rendben ment a kvótabevételek felhasználása

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter szerint átlátható és hatékony a kvótabevételek felhasználása; a Lehet Más a Politika (LMP) párt viszont úgy véli, Magyarországon eltűnnek a klímavédelem pénzei.

Az LMP szombaton a Környezetvédelmi Minisztérium előtt rendezett demonstráción hívta fel a figyelmet a december 7-én kezdődő koppenhágai nemzetközi klímavédelmi tanácskozás fontosságára.

Az erről kiadott közleményükben arra is felhívják a figyelmet, hogy a klímavédelmi szabályozás hazai végrehajtásával komoly bajok vannak. Úgy fogalmaznak: "a 2008-ban a kiotói egyezmény kvótakereskedelmi rendszerében eladott széndioxid kibocsátási jogból összesen közel 36 milliárd forint bevétele volt az országnak. A pénz azonban jórészt eltűnt a magyar költségvetésben." ... "A bevétel egy részét pedig egyszerűen elhallgatták a közvélemény előtt."

Az LMP szerint mindez aláásta az ország szavahihetőségét és tárgyalási pozícióit, így például Japán Magyarország helyett Csehországtól vásárolt mintegy 110 milliárd forint értékű kibocsátási jogot.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szombati közleményében hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a zöldtárca nemzeti ügynek tekinti.

A közlemény idézi Szabó Imre minisztert, aki szerint "a zöldtárca elkötelezett a hatékony klímavédelem mellett és kiemelt nemzeti érdeknek tekinti azt, amit veszélyeztet a körülötte kialakult politikai hecc kampány."

A tárcavezető kiemeli, hogy a kvótakereskedelem a jogszabályoknak megfelelően zajlik: Magyarország 2007-től kezdődően részletesen szabályozta a kiotói kvótakereskedelemben való részvételt és az ebből származó bevételek klímavédelmi felhasználását. Emlékeztet, hogy 2009 közepén önálló klímapolitikai szakállamtitkárság is felállt többek között e projektek koordinálására.

"Hazánknak a kvótavagyonát 2012-ig kell értékesítenie, eddig már több mint 36 milliárd forint bevételt sikerült elérni a nehéz piaci körülmények ellenére. Magyarországnak az az érdeke, hogy egy jól működő, kipróbált és valódi kibocsátás-csökkentést eredményező Zöld Beruházási Rendszerrel a háta mögött továbbra is jó áron értékesítse a kvótáit. Nem cél tehát a minél sietősebb eladás bármilyen áron, és értelmetlen elmaradt bevételekről beszélni" - hangsúlyozta a miniszter.

 A közlemény arra is kitér, hogy a kvótabevételek elkülönített költségvetési soron teljes egészében rendelkezésre állnak, és azokat a törvény értelmében a zöldtárca maradéktalanul - tehát zárolás nélkül, akár már az idén - kizárólag klímavédelmi célokra fordíthatja. A keret felülről nyitott, tehát az új bevételeket is kizárólag klímavédelmi célra lehet és kell is fordítani.

A tárca meggyőződése, hogy az általa elindított Zöld Beruházási Rendszer és a Klímabarát Otthon Program egy megfelelően működő, hatékony klímavédelmi eszköz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.