BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama: "Vagy együtt továbbmegyünk vagy szétesünk"

Barack Obama a koppenhágai ENSZ klímacsúcson úgy fogalmazott: a klímaváltozás kihívása felől nincs kétség, az viszont kétséges látszik, hogy a vezetők képesek közös döntést hozni ez ügyben.

Az amerikai elnök felszólalása nem tartalmazott lényegi újdonságot, Barack Obama nem tette említést új vállalásokról az Egyesült Államok részéről. Mint mondta, a kérdés most az, hogy együtt továbblépnek vagy szétesnek.

A Telegraph tudósítása szerint Obama hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás jelentette probléma nem kétséges, az viszont korántsem biztos, hogy a világ vezetői képesek közösen lépni ennek orvoslására. Az amerikai elnök elismerte, hogy nem sok esély maradt egy jelentős változásokat hozó egyezmény aláírására, de kiemelte, hogy minden országnak engednie kell, hiszen nem létezik tökéletes egyezség. Obama leszögezte: ugyanazokat az érveket ismétlik, mint egy hónapja, miközben a globális felmelegedés lassan visszafordíthatatlanná válik.

Tegnap Hillary Clinton közölte: az Egyesült Államok hajlandó hozzájárulni a fejlődő országok megsegítésére létesített 100 milliárd dolláros alaphoz, hogy megoldja a koppenhágai klímacsúcson kialakult patthelyzetet.

Az amerikai külügyminiszter szerint a klímaváltozás veszélye tagadhatatlan és a klímacsúcs résztvevőinek 48 órán belül egyezségre kell jutniuk a kérdésben. Az Egyesült Államok ezért hozzájárul az alaphoz, amely 2020-ig évente 100 milliárd dollárt juttat a "legsérthetőbb" országoknak, hogy ezzel segítse azok alkalmazkodását a klímaváltozáshoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.