BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre csak fogy a magyar

Az elmúlt év első tizenegy hónapjában 88 568 gyermek született, míg 118 326 ember halt meg – derül ki a KSH legfrissebb statisztikájából. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 16 ezer fő volt.

Az előzetes adatok alapján 2009 első tizenegy hónapjában kevesebb gyermek született, a halálozások száma pedig lényegében ugyanannyi volt, mint az előző év azonos időszakában. A születésszám március kivételével valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évben. Összességében 2,5 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint 2008 azonos időszakában.

A halálozások száma egyenetlenül alakult, az első negyedévben 3,2 százalékkal meghaladta az előző évit, augusztus és október között viszont kevesebb halálozást regisztráltak, mint egy évvel korábban. Az év első tizenegy hónapjában az előző évinél összességében 28 fővel kevesebb lakos hunyt el.

A házasságkötések száma az év első felében a 2008. évihez hasonló alacsony szinten stagnált, az elmúlt öt hónapban viszont jelentősen visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. 2009 első tizenegy hónapjában 34 974 házasságot kötöttek 8,4 százalékkal kevesebbet, mint 2008 azonos időszakában.

Ezer lakosra egyébként a vizsgált időszakban 9,7 élveszületés és 12,9 halálozás jutott. A születésszám csökkenése és a halálozások lényegében változatlan száma következtében a természetes fogyás a 2008. január–novemberi 27 472-vel szemben 2009 első tizenegy hónapjában magasabb, 29 758 fő volt.

A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 15 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 16 ezer fő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.