BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kkv-k nélkül teljesíthetetlenek a klímacélok

Nemcsak a lakosság, de a kisvállalkozások számára is lényeges, hogy tudják, mi van az energiaszámlájukon, mert csak így tudják megtalálni a költségcsökkentés lehetőségeit – hívta fel a figyelmet Herczog Edit az Eurochambers energiahatékonysági konferenciáján kedden. Az európai kamarákat tömörítő szervezet a kkv-kat érintő energiahatékony és klímabarát megoldásokat kereste a kerekasztalon.

Herczog Edit szerint az európai foglalkoztatás és növekedés gerincét adó kisvállalkozóknak kulcsszerep jut abban, hogy Európa teljesíteni tudja 2020-ra az ambiciózus 3X20-as vállalását. Ez kimondja, hogy nemcsak 20 százalékkal kell csökkenteni a kontinens üvegház-gáz kibocsátását, a jelenlegi 8 százalékról 20 százalékra kell növelni a megújuló energiaforrások kitettségét és végül 20 százalékos javulást kell elérni az energiahatékonyság terén, csökkentve fogyasztásunkat.

Az Eurochambers friss kutatása kimutatja, hogy a kkv-k elsősorban a költségcsökkentés oldaláról tehetőek érdekeltté az energiahatékonyságuk növelésében. Míg azonban 93 százalékuk úgy véli, hogy hasznos lenne átvilágíttatnia energiagazdálkodását, alig negyedük fordult segítségért Európa szerte. Figyelmeztető, hogy ez az arány Németországban, Ausztriában vagy Belgiumban 40-50 százalék közötti, addig a magyar vállalkozók alig 15 százaléka vett igénybe szakértői segítséget. Az EP-képviselő úgy véli, hogy az energetikusok szolgáltatásainak népszerűsítésében hatalmas szerepe lehet a kamaráknak, hiszen jó példák bemutatásával érhető el, hogy a kkv-k meghozzák a szükséges döntéseket. A megkérdezett vállalkozások harmada szerint lényeges a felvilágosító kampányok szerepe, de természetesen a finanszírozás segítése, az adminisztráció egyszerűsítése, és az esetleges adókedvezmények a legfontosabbak a számukra.

Herczog Edit friss kezdeményezésére, az átlátható és egységes európai energiaszámla megteremtésére utalva elmondta, hogy nemcsak a lakosság, de a kkv-k is igénylik az egyszerű és világos számlákat, melyeken jól látható, hogy a fizetendő összeg mely része függ szorosan össze fogyasztásukkal, tehát odafigyeléssel csökkenthető. Ehhez az kell, hogy egy egyszerű számla értelmezéséhez ne kelljen az ügyfélszolgálathoz vagy energetikushoz fordulni – véli a képviselő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.