BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elegük van az államból az amerikaiaknak

A demokraták a Wall Street ellen, és a republikánusok a Nagy Kormányzat ellen - így foglalhatók össze a novemberi kongresszusi választásokig vezető út küzdelmei az Egyesült Államokban.

A Wall Street elleni küzdelmet a szabályozási reform elfogadtatásával alighanem megnyerik a demokraták, a választásokon azonban meghatározóbbnak bizonyulhatnak a kormányzati túlsúllyal szembeni ellenérzések, és ez a republikánusok malmára hajthatja a vizet. A novemberi választásokon a képviselőház mind a 435 helyét, a 100 szenátusi széknek pedig a harmadát osztják majd újra.

A Wall Street megregulázásával és a kormányzati központosítási törekvések elleni fellépéssel a demokraták és a republikánusok is kényelmes terepet találtak bázisuk megerősítéséhez és a több tucatnyi körzetben is a választásokat eldönthető függetlenek megnyerésére. A Pew Research Center legfrissebb felmérése szerint azonban a republikánusok üzenete bizonyulhat erősebbnek: az amerikaiak jóval kevésbé nyitottak az ország problémáinak kormányzati szintű kezelésére, mint voltak a 2008-as elnökválasztás előtt.

Vin Weber republikánus stratéga szerint az egészségügyi reformmal szembeni ellenérzések vezettek oda, hogy az emberek már kevésbé fogadják el a kormányzati intervenciót, mint a válság kirobbanása idején. "A kormányellenes érzelmek ma nem csak az összeomlás előtti szinten vannak, hanem erősebbek mint valaha" - véli. A republikánusok pedig mindent meg is tesznek ezeknek az ellenérzéseknek a fenntartására: "(a demokraták) minden fronton adókat akarnak emelni, többet akarnak költeni, a politikusokat erősebbé, a polgárokat pedig kevésbé erőssé akarják tenni" - jelentette ki Newt Gingrich, aki 2012-ben akár a republikánusok elnökjelöltje is lehet.

Költségvetési viták

A kormányzat méretével és kiadásaival kapcsolatos viták kapcsán minden bizonnyal fontos kampánytéma lesz a költségvetési hiány ügye. Talán a lakosság körében erősödő konzervatív vélekedéseknek is betudható, hogy Kent Conrad demokrata szenátor a héten egy olyan tervet mutatott be, amely Obama javaslatához képest gyorsabb ütemű deficit-lefaragást tartalmaz. Míg az elnök 2015-re az idei 9,8-ról a GDP 3,9 százalékára szorítaná le a hiányt, addig Conrad 3 százalékos célt tűzött ki.

A demokratrák számára az Obamával kapcsolatos csalódottság is sok szavazat elvesztését jelentheti. 2008-ban ötmillió első szavazó járult az urnákhoz, akik túlnyomó részt a remény ígéretével kampányoló demokrata jelöltre szavaztak. Az elnök támogatottsága azonban mára 50 százalék alá csökkent, és egykori szavazói tömegesen maradhatnak otthon a kongresszusi választások idején.

A demokrata táboron belül számos csoport érzi úgy, hogy "ügyük" semmit nem haladt előre az elmúlt 15 hónapban: közéjük tartoznak a melegjogok szószólói, az abortusz-ellenes aktvisták, a környezetvédők, vagy éppen a bevándorlási reform hívei. Ez utóbbi reform elakadása érzékeny veszteséget jelenthet a leggyorsabban növekvő kisebbség, a spanyolajkúak voksait illetően, de az afro-amerikaiak szavazati is alaposan megfogyatkozhatnak: számukra változatlanul a munkanélküliség a legnagyobb gond, miután az körükben még mindig kétszerese a nemzeti átlagnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.