BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csak néhányat kell aludnia Orbán Viktornak a kétharmadig

Egyre több közvélemény-kutatás, illetve mandátumbecslés hozza ki a Fidesz kétharmadát a vasárnapi országgyűlési választások első fordulója előtt. A kétharmadhoz 258 mandátum szükséges. Közös a legújabb előrejelzésekben az is, hogy az MDF nem jut be.

A legújabbak: a Medián szerint kétharmadon túl van a Fidesz, majdnem a mostani negyedére zsugorodik a szocialisták frakciója, amely éppen csak, hogy megelőzi majd a Jobbikot, s negyedikként az LMP juthat be a házba.

A csütörtökön a HVG-ben megjelenő felmérés szerint - számokban - a Fidesz 275, az MSZP 51, a Jobbik 50, az LMP pedig 10 mandátumhoz juthat az új Országgyűlésben. Eszerint az MDF-nek nem sikerül a bravúr.

Korábbi közvéleménykutatásokat itt talál!

Hasonlóan négy párti parlamentet valószínűsít a Nézőpont Intézet is. Az általuk felállított modellparlamentben a Fidesz-KDNP 284 helyet kaphatna, az MSZP 50-et. Náluk azonban a Jobbik ennél lényegesen kevesebb, 37 képviselőt küldhetne a Parlamentbe, míg az LMP 15-öt.

Elemzésük szerint a potenciális szavazótáborok nagysága alapján a Fidesz jelenlegi támogatottsága 63, az MSZP-é 15 százalék. A Jobbik 11, az LMP pedig 7 százalékon áll. A Nézőpont Intézet az idei országgyűlési választások első fordulójának országos részvételi arányát 60 százalékra jósolja. Akár 120 egyéni képviselőhely sorsa is eldőlhet április 11-én.

A Republikon Intézet mandátumbecslése szerint 267 hely jut a Fidesz-KDNP-nek, 62 az MSZP-nek, 47 a Jobbiknak és 10 az LMP-nek. Az intézet a rendelkezésre álló közvélemény-kutatási adatokat dolgozta egyébként fel, s ennek alapján úgy látják, hogy az MSZP körülbelül négy egyéni mandátumra számíthat csupán. A Jobbik előreláthatólag öt kelet-magyarországi megyében megelőzi a szocialista pártot, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében pedig akár a szavazatok 30 százalékát is megszerezheti.

A Republikon elkészítette az első olyan szakmai elemzést, mely a jelenleg ismert adatok alapján az új parlament teljes, lehetséges névsorát rögzíti, listás és egyéni mandátumokat elemezve mind a 386 képviselői szék sorsát modellezi.

Mandátumeloszlást nem készített a Századvég, de legújabb előrejelzésében nála is eléri a kétharmadot a FIDESZ- KDNP. Ugyanis mérése szerint a pártszövetség támogatottsága a biztos szavazók körében  59 százalékos, s a parlamenti matematika szerint ez mandátumban lecsapódva már megfelel a kétharmadnak. A Századvégnél egyébként ismét feljött a második helyre az MSZP, amely a szavazatok 18 százalékát kaphatja, s visszaesett a Jobbik 15 százalékra. Az LMP felfutása a biztos szavazó, pártot is választó sokaságon belül is látható, s 5 százalékos. Az MDF-nek csak 3 százaléka van.

Habár a különféle felmérések, becslések eredményei viszonylag közel állnak egymáshoz, a trendek között vannak komolyabb különbségek. Míg például a Századvégnél nőtt az MSZP támogatóinak az aránya, miközben csökkent a Jobbikra szavazni szándékozóké. Ugyanakkor a Nézőpontnál az MSZP és a Jobbik támogatóinak a száma csökkent (igaz, egy hosszabb távon, az idén január óta tartó folyamat ez).

A lehetséges magyarországi választási eredmények közül nem a Fidesz kétharmados többsége a legvalószínűbb, de a piac leginkább ennek örülne - áll londoni elemzők szerdán megjelent legújabb esélylatolgatásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.