BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézze meg milyen sors vár a Jobbikra!

Kudarcosnak látszó jelentős politikai siker – így foglalható össze a Jobbik első fordulóban elért választási eredménye a Political Capital elemzése szerint. A szakemberek úgy vélik, a Jobbik a kormányzó Fidesz politikai ellenfele lehet a következő években.

A Political Capital elemzése szerint 2006 óta meghétszereződött az akkor a MIÉP szövetségeseként induló párt Jobbik szavazótábora, most több mint 850 ezren voksoltak rájuk.

Az elemzők szerint az emelkedés elsődleges oka a demokratikus intézményekbe vetett bizalom megroppanása. A bizalomvesztésből fakadó indulatok pedig nem csak a rendszer „átmeneti” szereplője, a kormányzat ellen irányultak, hanem a politikai elit egészét és magát a demokratikus rendszert is feszegetni kezdték.

A választási eredményeket itt találja!

A Jobbik erős képviselete az elemzők szerint a magyar Országgyűlésben negatívan befolyásolja az ország általános megítélését, rontja a gazdasági és befektetői környezetet, valamint a kelet-közép-európai térségre kiterjedően növeli a politikai kockázatokat.

A Jobbik parlamenti pártként több irányba is elmozdulhat, de politikája mindenképpen főként a kormányzó Fidesz számára jelent majd a kihívást. A pártnak azzal a kérdéssel kell majd megküzdenie, hogy miként tarthatja meg a mérsékeltebb szavazóit, úgy, hogy közben a szélsőjobboldali, a parlamenti pártokat egyaránt elítélő törzsbázisa igényeinek is meg kell felelnie.

Csaba László a Financial Times-nak adott nyilatkozata szerint szétesik a Jobbik, ha mondaniuk kell valamit 

Utóbbi választói csoporttal kapcsolatban kérdés az is, hogy a Jobbik establishment-ellenessége mennyire lehet hiteles előttük, miután maga a Jobbik is a parlamenti keretek közé került.

Amennyiben a Jobbik nem képes egyben tartani a szavazótáborát és a Fidesz hatékonyan politizál a Jobbik ellen, úgy a párt könnyen azon a jobboldali radikális pártok sorsára juthat, amelyek esetében a gyors növekedést a kipukkanás követi.

A Jobbik ugyanakkor tovább is erősödhet, ha képes összetartani szavazótáborát és hatékonyan politizál a kormány ellen, amelyre a legpotensebb ellenzéki pártként minden esélye megvan. Ebben az esetben további szavazókat szakíthat le a Fideszről, mivel annak szavazói között a közvélemény-kutatások szerint nagy arányban találhatók a Jobbikkal is szimpatizáló választók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.