BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fizetéscsökkentés: A Fidesznek az EU jogszabály sem akadály

A kormány nem enged abból a tervéből, hogy kétmillió forintban maximálja az állami vezetők fizetését, köztük a jegybankelnökét - szögezte le Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Arra az újságírói felvetésre, hogy uniós szabályok miatt nem lehet csökkenteni a jegybankelnök fizetését, Szijjártó Péter úgy reagált: a kormány által tervezett lépés minden jogszabályi előírásnak megfelel majd, és a kabinet egyeztetni fog az Európai Unióval.

A nemzeti kormányok nem befolyásolhatják a jegybankokat abban, hogy az Európai Központi Bankok Rendszeréről szóló uniós megállapodásban foglalt feladataikhoz saját maguk válasszák meg a megfelelően képzett, alkalmas munkaerőt, ez is része előírt függetlenségüknek. Ez a kitétel az Európai Központi Bank 2008 májusában kiadott konvergenciajelentésében szerepelt, és alig egy hónappal ezelőtt a lett kormány orra alá dörgölték - mutat rá az Index is a kormány előtt álló nehézségekre.

A lettek a jegybanki vezetők fizetésének csökkentéséről dolgoztak ki törvénytervezetet ugyanis. Az EKB jogi állásfoglalásában konkrétan is megjegyezte: a személyzeti kérdésekben való önállóság része a jegybanki függetlenségnek, a bérügyekben csak a jegybankkal egyeztetve lehet bármilyen módosításról dönteni. Erre az esetre is előírták, hogy a bérek módosítása nem érintheti a jegybank jelenlegi vezetését, az csak az új mandátumot nyerő vezetőkre vonatkozhat. Magyarországra lefordítva: arra lehet alkudni, mennyivel keressen kevesebbet a 2013-ban a Fidesz által kiválasztandó elnök, de ehhez is kell az MNB jóváhagyása.

A szóvivő szerint azonban meg kell szüntetni azt a tűrhetetlen állapotot, amely szerint az emberek kevés pénzből élnek, míg mások az adófizetők pénzéből havi 7 millió forintot kapnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.