BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MSZP már beárazta a választások eredményét

A 23 fővárosi kerületből mindössze öt helyen számít komoly csatára az MSZP, míg két másik kerületben egy-egy civil szervezet jelöltje akadályozhatja meg Budapest teljes "elnarancsosodását".

 Ha az elemzők nem tévednek, akkor a Fidesz a fővárosban minimum 16, maximum 22 polgármestert biztosíthat, és a papírforma szerint a kormányzópárt adja majd a főpolgármestert is, Tarlós István személyében - áll az Inforádió elemzésében.

Az MSZP elnöksége jelenleg szinte száz százalékig biztos abban, hogy a XIII. kerületet jelenleg is irányító Tóth József győzelemre vezeti a pártot. Tóth József már a tavaszi országgyűlési választáson is kitett magáért és október harmadiki esélyét növeli, hogy első számú segítője az MSZP jelenlegi kampányfőnöke, a kerületben szintén remek hátteret magáénak tudó Szanyi Tibor.

A földindulásszerű jobboldali győzelmet a szocialisták Kispesten és Pesterzsébeten akadályozhatják meg, illetve egyetlen budaiként Molnár Gyula győzelmében bíznak.

Kispesten Gajda Péter szocialista polgármester indul újra. A Fidesz a helyi választókerületben tavasszal győztes Tarnai Richárdot küldte ismét harcba ellene, de Gajda viszonylag népszerű Kispesten, így a választás akár izgalmas végjátékot is hozhat.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a szocialista párt kampánystábja az 1998 óta a városrészt irányító Szabados Ákos pesterzsébeti polgármester újraválasztásában is erősen reménykedik. Szabados 2009-ben lemondott országgyűlési mandátumáról - túlterheltségre hivatkozva. Igaz, már akkor is voltak olyanok, akik a lemondásnál emlékeztettek: Szabados amolyan "Gyurcsány-árvaként" a rosszabb megítélés alá eső kormányzati politika miatt a szerinte inkább megőrizhető városvezetői pozíciót tartotta fontosabbnak. Szabados Ákos azokban a napokban mondott le képviselői mandátumáról, amikor a sajtóban nyilvánosságra került a szocialista kormány 600 milliárdos megszorító csomagja. Ellenfele fideszes színekben a fiatal Földesi Gyula, a párt helyi szervezetének vezetője. Fideszes forrásaink biztosak Földesi sikerében, bár szerintük is "szoros meccs lesz".

A többi pesti kerületben az MSZP-nek nincs számottevő esélye, jelöltjeik vagy magukat tették partvonalon kívülre az elmúlt években (pl. Verók István, Hunvald György), vagy a pártszervezet tűnt el a korábbi polgármester mögül (pl. Hajdú László).

Budán mindössze "egy, csak egy legényben" reménykednek a szocialisták, hogy a valóságban is megakadályozza a Fidesz győzelmét. Újbuda polgármestere, aki a tavaszi országgyűlési választásokon - ahol minimális különbséggel kapott csak ki - szórólapját azzal a fordulattal zárta, hogy ő az, "aki 16 éve bizonyítja, hogy városunkban TÉNYLEG LEHET MÁS A POLITIKA".  Persze a harmadik győzelmére készülő Molnár Gyulának is van miért magyarázkodnia, hiszen még három hét sem telt el azóta, hogy a XI. és XXII. kerületi ügyészség nyomozást rendelet el jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen Sölch Gellért és Szabó András XI. kerületi fideszes képviselők feljelentése alapján a Hadik kávéház felújítása ügyében. A Kopaszi-gát melletti terület ingatlanpanamájának vádja sem ült még el, és ismét egyre többet forog az a video, amelyből kiderül, hogy az egyik újbudai szórakozóhely tulajdonosa ingyen ebéddel kedveskedett a polgármesternek, aki cserébe szemet huny afelett, hogy a cég négyszer akkora területet használ, mint amekkorát bérel. Molnár Gyula korábban az InfoRádiónak is azt nyilatkozta: "a Fidesz minél több "látványbotrányt" generál ellene, annál inkább azt sugallja, hogy egy erős, jó vezető ellen csak így lehet küzdeni."

Az MSZP általános gyengélkedése persze jól jött a Fidesznek. A kormányzópárt az elmúlt napokban beleerősített azokban a kerületekben, ahol - szerintük - billeg a mérleg nyelve. Az említett városrészeken kívül két olyan budapesti kerület van, ahol a fideszes jelölt hátrányban lehet.

A Ferencvárosban a függetlenként induló Gegesy Ferencnek jó esélye van arra, hogy húsz év után is a városrész első embere maradjon. Egy belső felmérés szerint a volt szabad demokrata, ma lokálpatrióta színekben induló polgármesterre 59, a parlamenti képviselőválasztást már az első fordulóban megnyerő fideszes Bácskai Jánosra 29, míg a szocialista Pál Tiborra 12 százalék voksolna. Nem meglepő, hogy a Fidesz és Gegesy között  az elmúlt napokban korábban sohasem tapasztalt nyilatkozatháború robbant ki (lásd keretes írásunkat.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.