BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felveszi a kesztyűt az Alkotmánybíróság

November 27-én a kormány elmúlt féléves tevékenységét bíráló tömegrendezvényt szervez az MSZP. A Fidesz ragaszkodik a visszamenőleges különadóhoz.

Országos tömegdemonstrációt tart az Orbán-kormány eddigi tevékenysége ellen november 27-én az MSZP. A rendezvény egyben évértékelő is lesz, amelyet a következő években is megtartanak majd. Mesterházy Attila pártelnök azt nem tudta megmondani, hogy az eseményt hol fogják megrendezni, annyit azonban elárult, hogy nem az utcára viszik a tiltakozást.

„Perek sorozata indulhat, ha az Országgyűlés változatlan formában újra elfogadja a 98 százalékos különadót” – fogalmazott Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke szerint hiába módosítják úgy az alkotmányt, hogy az Alkotmánybíróság (AB) a jövőben már ne foglalkozhasson a kérdéssel, a jelenlegi döntése attól még érvényben marad. A Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőhöz kapcsolódó Magyar Demokratikus Charta november 2-ára szervez tüntetés a budapesti Vértanúk terére az ellen a fideszes javaslat ellen, amely korlátozná az AB jogkörét.

„Az Alkotmánybíróság utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka” – közölte Sereg András. Az AB sajtófőnöke szerint a törvényhozásnak még az alkotmánybírósági felülvizsgálat alól kivont területeken is számolnia kell az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága által végzett ellenőrzés lehetőségével.

Leszögezi: az Alkotmánybíróság a demokratikus jogállam egyik fontos intézménye és garanciája, fő feladata az Alkotmány, az alkotmányosság és az állampolgárok alapvető jogainak védelme. A jogszabályok utólagos felülvizsgálata során az alkotmánybíráskodásnak két fő követelménye van. Az egyik, hogy az alkotmánybírósági kontroll valamennyi jogszabályra kiterjedjen. A másik, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabályt az AB megsemmisíthesse.

Lázár már tárgyalna

Az biztos, hogy egyéni képviselői indítványként, változatlan formában benyújtotta a parlamentnek a 2 millió forint feletti végkielégítések 98 százalékos megadóztatásáról és az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Így ezeket kedden és szerdán már meg is vitathatja a T. Ház. A fideszes politikus szerint ez az egyetlen lehetőség a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések visszaszerzésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.