BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különleges egységeket is bevethet a francia kormány a tiltakozók ellen

A tüntetők közé keveredő rendbontók és a rendőrök közti egyre gyakoribb összecsapások miatt radikalizálódó hangulat ellenére a kormány meg kívánja tartani a nyugdíjreform szenátusi végszavazását. A növekvő benzinhiány miatt az üzemanyag tározók blokádját feloszlatta a kormány.

A sztrájkhoz való jog senkit nem jogosít fel arra, hogy megakadályozza az embereket munkájukba, vagy korlátozza bárki utazási lehetőségeit is, mondta Brice Hortefeux, francia belügyminiszter. Ezért azt követően, hogy a francia benzinkutak közel egyharmada üzemanyaghiánnyal küzd, az elmúlt éjszaka folyamán rendőröket vezényeltek három nagy üzemanyag-tárolóhoz, ahol a tiltakozók barikádozták el magukat. A lépéssel több millió liter üzemanyag kiszállítása vált lehetővé.

A lépésre szükség volt, hisz az üzemanyagraktárak blokádja a mentőszolgálat működését veszélyezteti, és súlyos következményekkel járhat az egész francia gazdaság és az állami egészségügy biztonságát tekintve, a belügyminiszter szerint.

Franciaországban nagy hagyományai vannak az utcai tüntetéseknek, azonban a jelenlegi viszály aggasztó. Egyre több erőszakos cselekmény történik, így a francia kormány nem hagyja büntetlenül a nyugdíjreform elleni tiltakozások során elkövetett bűncselekményeket.

Minden eszközt bevet a francia kormány, hogy megakadályozza a rendzavarókat, és ha szükséges akár különleges egységek bevetését is elrendelik, mondta el Hortefeux. Az elmúlt héten 1423 főt vettek őrizetbe, a tiltakozásokkal kapcsolatos erőszakos cselekmények elkövetése miatt. Az őrizetbe vettek több mint egyharmadát kedden tartóztatták le.

A belügyminisztérium közleménye szerint 62 rendőr sérült meg az erőszakos cselekmények következtében a múlt héten.

Nicolas Sarkozy elnök és kormánya továbbra is ragaszkodik a nemzetgyűlés által már elfogadott nyugdíjreform tervezethez, melyről csütörtökön szavaz majd a szenátus. A kormány közleménye szerint akkor mindenképpen megtartják a szavazást.

A tervek szerint a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése során a jelenlegi 60-ról 62-re emelnék, teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 év helyett 67 évtől jár majd. A tervek közt szerepel, hogy a közszférában dolgozók járulékát és a magas jövedelmek adójának egy százalékkal növelnék.

A szakszervezetek és az ellenzéki Szocialista Párt is azt kéri a kormánytól, hogy függessze fel a nyugdíjreform szenátusi vitáját és indítson arról tárgyalásokat, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése nélkül milyen más módon lehetne kipótolni az állami nyugdíjpénztár deficitjét az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megtartása érdekében. Egy szombaton nyilvánosságra hozott felmérés szerint ezt a franciák 57 százaléka is támogatja, de a reform újratárgyalásának lehetőségét Eric Woerth munkaügyi miniszter pénteken kizárta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.