BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama félidei veresége

Törvényhozási patthelyzet alakulhat ki az Egyesült Államokban a keddi választások nyomán. Átvették a képviselőház irányítását a republikánusok az Egyesült Államokban.

A gazdasági fellendülés lassúságának tulajdonította a demokraták választási vereségét Barack Obama amerikai elnök. Az államfői terminus első felében megtartott voksolás eredményeként a republikánusok átvették a többséget a képviselőházban, és előretörtek a szenátusban is. Obama kijelentette: nyitott az ellenfél részéről érkező javaslatokra, akár az egészségügyi reform területén is.

A republikánusok a kampányban az egészségügyi reform visszavonását ígérték, Obama most azonban nyilvánvalóvá tette, hogy csak „hatékonyságot növelő” módosításokról lehet szó. Hasonlóan békülékeny, ám a határvonalat egyértelműen meghúzó hangot ütött meg a költségvetési kérdések kapcsán is. Az elnök elismerte, a republikánusok követeléseinek megfelelően szükség van a hiány mérséklésére, ám leszögezte, hogy az oktatás és a k+f területét nem sújthatják az elvonások.

Az új kongresszusban éles viták várhatók mindemellett a már elfogadott pénzügyi szabályozási reformok végrehajtásáról és a George W. Bush elnöksége idején bevezetett adókedvezmények jövőjéről. Az is biztosra vehető, hogy Obamának több tervéről le kell mondania, például az átfogó energiaügyi, klímavédelmi vagy éppen a bevándorlási törvény elfogadásáról.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható! 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.