BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szokatlanul nagyott bukott Obama a félidős választásokon

Az ellenzéki republikánus párt az előrejelzéseknek megfelelően elsöprő győzelmet aratott az amerikai törvényhozásban. A republikánusok kitartóan támadják Barack Obama elnök politikáját, és azt ígérik, hozzákezdenek az állami kiadások lefaragásához. A kormányzói választásokon is nagyrészt sikerrel szerepeltek a republikánus jelöltek. Azonban a republikánus Arnold Schwarzenegger elveszítette kormányzói posztját.

Várhatóan új szakasz kezdődik az amerikai belpolitikában a választásokat követően. A CNN előrejelzése szerint Barack Obama számára jóval nehezebb lesz a tervek megvalósítása mostantól. Jelenleg az elnök pártjának többsége van a szövetségi törvényhozás mindkét házában, azonban a hírcsatorna szerint a republikánusok magabiztos, legalább 50 fős többséget szereznek majd az alsóházban.

Az elnök népszerűtlenségének oka a gazdasági válságból való lassú kilábalás, és a magas munkanélküliség. Sokan bírálják az elnököt, hogy pont a gazdasági válság idején kellett elfogadtatni a várhatóan komoly költségekkel járó egészségbiztosítási reformot, és a rekordokat döntő költségvetési hiány lefaragása tovább várat magára. A republikánusok kampányukban az egészségügyi reform visszavonását és a költségvetési hiány lefaragását.

Kedden az amerikai választópolgárok a 35 tagú képviselőház összes helyéről, a száztagú szenátus 37 helyéről és 37 kormányzói posztról szavazhattak. A kormányzói posztok többségében is jól szerepeltek a republikánusok.

Azonban a legnépesebb államban, Kaliforniában nem tudta megőrizni posztját a republikánus párt. Az eddigi kormányzó Arnold Schwarzenegger republikánus politikus nem indult az idei választásokon. Helyét várhatóan Jerry Brown demokrata jelölt veheti majd át. A repulikánus párt a közismert Ebay aukciós weboldal egykori vezetőjét, Meg Whitman-t támogatta, aki saját vagyonából finanszírozta kampányát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.