BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre korruptabb az EU

Az Európai Parlament megakadályozta, hogy az EU csalásellenes szervezete, az OLAF vizsgálódjon az irodákban.

Újabb képviselőt leplezett le az Európai Parlament (EP) korrupciós botrányát kirobbantó Sunday Times, a testület egy másik tagjának pedig le kellett mondania, mert kiderült, céges adósságait költségtérítésből akarta fedezni.

A korrupciós ügybe keveredett Ernst Strasser után újabb osztrák európai parlamenti képviselő mondott le, igaz, nem megvesztegetés, hanem szabálytalan pénzügyek miatt.

A néppárti Hella Rannerről az derült ki, hogy az EP szabályait megszegve irodafenntartásra szóló költségtérítéséből tervezte fedezni hétmillió eurós céges adósságát. A botrány úgy pattant ki, hogy a Kurier osztrák napilap közölte Ranner ügyvédjének levelét, amely a havi négyezer eurós költségtérítést tüntette fel az adósság visszafizetésének garanciájaként. Az EP nemrég szavazta meg, hogy 1500 euróval emelik meg a képviselők egy másik juttatását, a személyzeti kiadásokra vonatkozó havi közel 20 ezer eurós költségtérítést.

Eközben a héten újabb európai parlamenti képviselőről közölt terhelő videofelvételeket a Sunday Times. A lap a spanyol néppárti Pablo Zalba Bidegainról állítja azt, hogy pénzt fogadott el magukat lobbistáknak kiadott újságíróktól. Alig két hete három, előzőleg hazájukban fontos kormányzati tisztséget betöltő euro-képviselőt leplezett le az újság. A néppárti Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter, a szocialista Zoran Thaler szlovén exkülügyminiszter, illetve a szocialista Adrian Severin volt román külügyminiszter ugyanis elfogadta az állobbisták ajánlatát, miszerint fejenként évi 100 ezer euróért módosító javaslatokat nyújtanak be bizonyos, üzleti szempontból fontos jogszabályok megváltoztatására.

Azóta az osztrák és a szlovén képviselő le is mondott EP-mandátumáról, azonban a román politikus – miután kizárták frakciójából – függetlenként továbbra is tagja a parlamentnek. A most leleplezett spanyol képviselő tagadja a vádakat, bár az állobbisták által kért jogszabály-módosításai a másik három politikuséhoz hasonlóan elérhetők az EP hivatalos dokumentumai között.

Az EP vizsgálatot indított a botrány miatt az intézményen belül, de nem tartja szükségesnek a lobbiszabályok módosítását. A testület elnöke emellett megtagadta az EU csalás elleni hivatala (OLAF) munkatársainak, hogy belépjenek az EP épületébe, szerinte az OLAF-nak nincs felhatalmazása arra, hogy vizsgálódjon az ügyben. Jerzy Buzek úgy véli, a hivatal jogköre csak a szabálytalanul elköltött EU-pénzek kivizsgálására szól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.