BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorshír: Ehetetlenek a fukusimai élelmiszerek

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közölte: Japán kereskedelmi tilalmat rendelt el minden, Fukusima tartományból származó élelmiszerre.

A Reuters információi szerint a japán kormány leállította az atomkatasztrófa által sújtott Fukusima-tartományban az összes élelmiszer-termék értékesítését. A friss jelentések szerint radioktív jódot találtak Tokió vízvezetékrendszerében.

Fukusimában jelenleg 20 kilométeres evakuációs zónát tartanak fent, ugyanakkor egy a reaktortól 30 kilométerre található farmon a helyben termelt tejben és spenótban mért radioaktivitás magasabb a megengedettnél, de a hivatalos tájékoztatás szerint továbbra sem jelent egészségügyi kockázatot.

Eközben az európai cégek egymás után telepítik át alkalmazottaikat Tokióból más városokba. Az érintettek közé tartozik többek között a Daimler, a Volkswagen és a H&M is.

Újabb, 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét, Ibaraki prefektúrát és környékét - írja a Japan Today. Bár az utóbbi napokban több száz utórengést észleltek, a szombat este bekövetkezett rengés azért lehet kiemelkedően veszélyes, mert közel történt a megsérült fukusimai atomerőműhöz. Egyelőre nem érkeztek jelentések a 6,1-es erősségű rengés okozta károkról.

A tűzoltóautók három órán keresztül öntötték a vizet a megsérült atomreaktor hármas blokkjára és a hivatalos jelentések szerint mostanra gyakorlatilag stabilizálták a legnagyobb veszélyt jelentő hármas blokkot – jelenti a Reuters.

A mentőcsapatok a reaktor hűtése mellett igyekeznek helyreállítani az erőmű energiaellátását, reményeik szerint vasárnap ismét bekapcsolhatják az elektromos áramot a Tokiótól 240 kilométerre található erőműben. Ha ezzel újra működésbe léphet a hűtési rendszer, nagy az esély az atomerőmű helyreállítására, de ha a mérnökök nem járnak sikerrel, a fukusimai erőmű is olyan beton szarkofágot kaphat, mint a csernobili.

A földrengés és a cunami az eddigi adatok szerint 7 ezer halálos áldozatot követelt, de további 10 700 embert eltűntként tartanak nyilván. Mintegy 390 ezren váltak otthontalanná, többségük sátrakban, ideiglenes szállásokon laki az észak-keleti partvidéken, ahol a hőmérséklet épphogy csak meghaladja a 0 fokot.

Eközben a nemzetközi pénzügyi vezetők a jen gyengítésén dolgoznak azért, hogy a túl erős valuta ne okozzon további gazdasági károkat a katasztrófa-sújtotta ország exportőreinek. A japán deviza gyengült a dollárhoz képest a G7-ek pénzügyminisztereinek és központi banki vezetőinek intervencióról szóló éjszakai döntésének hatására. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bankok mennyit költöttek a koordinált beavatkozásra. A G7-ek döntését kommentálva a japán pénzügyminiszter pénteken hangsúlyozta, hogy a bankok koordinált intézkedésével mérséklődik a japán devizaárfolyam ingadozása, illetve arra is rámutatott, hogy nem húztak meg határt, ameddig gyengítenék a jent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.