BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyes tantermek: Kockázati pótlékért perelnek az egyetemi dolgozók

Több mint hétszáz alkalmazottja perli a Pécsi Tudományegyetemet elmaradt kockázati pótlékok, illetve az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt, tudta meg a bama.hu Burrat Husam ügyvédtől. Mint elmondta, azonos munkakörben dolgozó közalkalmazottak között tettek különbséget a kockázati pótlékok tekintetében.

Az egyetem ellen született már másodfokú, elmarasztaló ítélet, több ügyben pedig kiegyeztek a felek. Burrat Husam szerint tekintve, hogy a perek azonosak, nem érthető, hogy többszöri megkeresése ellenére sem hajlandóak velük egyeztetési tárgyalásokat lefolytatni. A követelés személyenként legalább 720 ezer forint.

Az egyetemen azt közölték, 2003-tól kezdődően a kockázati pótlék folyósítása tekintetében egy jogszerűtlen gyakorlat alakult ki. A törvényi feltételek hiánya ellenére fizettek egyes közalkalmazottak részére kockázati illetménypótlékot, másoknak azonban, akiknek jogszerűen járt volna, nem. Hozzátették: soha nem zárkóztak el az egyeztetésektől, ám egyelőre nem biztosítottak az esetleges egyezség teljesítéséhez szükséges anyagi feltételek. Igaz, a Legfelsőbb Bíróság e perekben még nem határozott, így még nem is számolnak tömeges kifizetésekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.