BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusima: sokmilliószoros sugárzás az óceánban - Már a halak is fertőzöttek

A megrepedt fukusimai atomerőmű mellett a radioaktív jód koncentrációja elérte a még egészségre veszélytelen határérték 7,5 milliószorosát. A japán kormány most új standardokat kíván meghatározni a halak sugárfertőzöttségének meghatározására.

A fukusimai erőmű üzemeltetője bejelentette, hogy a március 11-i földrengésben, majd az azt követő cunamiban megsérült üzem környékén 7,5 milliószoros volt a radioaktív jód koncentrációja az óceán vizében. A Tokyo Electric Power Co. szakértői egy másik mintában 5 milliószoros koncentrációt mértek, míg a szintén radioaktív cézium koncentrációja 1,1 milliószoros volt.

Fukusima: Fogalmuk sincs, merre folyik a radioaktív víz

A magas sugárfertőzöttségű hűtővíz közben továbbra is szivárog a kettes reaktor melletti medencéből. Bár a japán hatóságok korábbi közlése szerint megvan a rés, betömni mégsem sikerült, a többszöri próbálkozás ellenére sem. Keddre ismét változott a szakértők véleménye: eszerint nem a gödör falán át szivárog a víz, hanem egy csőből, mely a gödör csatlakozásánál tört el.

Még hónapokig szivároghat a radioaktív víz

Ezalatt tovább zajlik a Tepco által csak "alacsony fertőzöttségűnek" titulált hűtővíz tengerbe szivattyúzása. A cég összesen 11,5 ezer tonna vizet fog átszivattyúzni, ennek alig 25 százalékával sikerült keddre végezni.

11 ezer tonna radioaktív vizet öntenek a tengerbe

Bár a tengerbe szivattyúzásra maga a kormányzat is engedélyt adott, mondván a sugárzás hamar eloszlik majd, az erőmű környékén mégis sugárzó jóddal igencsak fertőzött halakat találtak. Hétfőn szakemberek egy kilogrammonként 4000 becquerel aktivitású jód-131-gyel fertőzött halat találtak, több, mint három mérföldre a partoktól. Kedden ezért a kormányzat 2000 becquereles határt állapított meg a halak kilogrammjára, csakúgy, mint a zöldségek esetében. A cézium esetében 500 becquereles szintet írtak elő.

A halászat egyébként teljesen leállt a környéken, részint a radioaktív sugárzás, részint pedig a kikötők és hajók sérülései miatt. A helyi halászok egyre sürgetik a Tepcot, hogy hagyjon fel a radioaktív víz tengerbe eresztésével és fizessen nekik kártérítést. A vállalat egyelőre összesen mintegy kétmillió dollárt ajánlott fel a halászoknak fájdalomdíjként, amiért fel kellett hagyniuk a munkával és el kellett költözniük a környékről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.