BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogadták a Lázár-javaslatot: visszafizeti a különadókat a NAV

Elfogadta az Országgyűlés a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó új szabályait.

A hétfőn reggel benyújtott és este megszavazott fideszes javaslat értelmében a különadó a tavaly január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja, a 2005 és 2009 közötti időszakra befizetett különadó összegét pedig az adóhatóság visszatéríti az új jogszabály hatályba lépése után 30 napon belül.

Az Alkotmánybíróság kifogása nyomán kidolgozott fideszes törvénymódosítás alapján a különadó-fizetésre kötelezettek köre kibővül mások mellett az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőkkel. A parlament a törvény sürgős kihirdetését kérte az államfőtől.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar nép igazságérzetével ellenkezik, hogy csak a 2010 után kapott végkielégítéseket lehet 98 százalékos különadóval sújtani. Orbán Viktor ezt hétfő este az MTI kérdésére válaszolva mondta, amikor megérkezett a Fidesz frakcióvezető-választására, a Képviselői Irodaházba. Arra, hogy a parlamentben hétfőn elfogadott új különadó-szabályozás kiállja-e majd az alkotmányosság próbáját, a kormányfő úgy válaszolt: "meglátjuk, minden puding próbája az evés".

Hétfőn Lázár János javaslatával együtt az LMP-s Schiffer András is javaslatot nyújtott be az úgynevezett "jó erkölcsbe ütköző végkielégítések" felszámolása érdekében. A politikus törvénymódosító indítványa szerint a közpénzből gazdálkodó intézményeknél a kollektív szerződésben meghatározottnál magasabb végkielégítést  jóerkölcsbe ütközőnek kell tekinteni. A módosítás szerint ezen juttatások kifizetése semmis, annak visszafizetésére a polgári jognak a jogalap nélküli gazdagodásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.