BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tényleg nem tudni, lesz-e plázastop - Részletek

Plázastop, PSZÁF, helyi termelői piacok – címszavakban így foglalható össze a parlament keddi ülésének napirendje. Ami az első pontot illeti: a javaslat érdekessége, hogy valóban nem tudni a végszavazásig, elfogadja-e a kormánytöbbség.

Az LMP soraiból érkezett ugyanis a tervezet, amely ideiglenesen megtiltaná a nagyobb bevásárlóközpontok építését, amíg nem születik meg az új szabályozás ezek működtetéséről. A mérethatár a kisebb és közepes méretű településeken 400 négyzetméter, a százezer lakónál népesebb városokban pedig 800 lenne. A kormánypártok azzal indokolták a javaslat napirendre vételét, hogy a probléma szerintük is létező, ám azt egyelőre nem tudni, hogy megszavazzák-e.

A Fidesz egy másik, szintén kedden tárgyalt indítvánnyal a kereskedelmi törvényt is módosítaná, a kistermelőknek kedvezve: 2012-től a helyi termelői piac működtetéséhez nem kellene külön engedély, elég lenne, ha bejelentik a kereskedelmi hatóságnak. A nap utolsó témája pedig az önkormányzatoknak adna több bevételi forrást, lehetővé tennék, hogy legfeljebb 3500 forintos ebrendészeti hozzájárulást vessenek ki.
Megtárgyalták a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2010-es tevékenységéről szóló jelentést is. Szász Károly, a PSZÁF elnöke a vitában elmondta: a pénzügyi közvetítő rendszer az alkalmazkodóképessége határára ért, a szerepét akkor tudja betölteni, ha további terheket nem raknak rá.

A kormánypárti felszólalók elsősorban a PSZÁF szervezeti és funkcionális átalakítását dicsérték. Az ellenzéki képviselők bővítenék a felügyelet jogkörét. Ahogy az MSZP-s Tukacs István fogalmazott: a korábbi stresszteszteknél extrémebbeket kell alkalmazni a bankoknál, az eddig elvégzettről ugyanis kiderült, hogy nem extrém, hanem maga a valóság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.