BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázárék kizárnák a vitát a Parlamentből

Az ellenzék és a parlamenti viták szinte teljes kizárását javasolja Lázár János Fidesz-frakcióvezető és nyolc másik kormánypárti képviselő határozati javaslata a házszabály átírásáról.

Az indítvány szerint ugyanis ülésszakonként hat törvényt különleges sürgős eljárásban lehetne elfogadni: ebben az esetben akár egy nappal a javaslat benyújtása után meg lehetne tartani az általános és a részletes vitát összevonva, a frakcióknak pedig 15 percük lenne felszólalni. Ezek után pedig következhetne is a szavazás a módosító javaslatokról, majd a törvény elfogadása.

Az igazán fontos változtatást az jelenti, hogy ugyan ez az eljárás már most is létezik, ezután nem négyötödös, hanem kétharmados többség kellene ahhoz, hogy így tárgyaljanak egy törvényt. Vagyis míg eddig a Fidesz csak akkor tudta hasonló módon elfogadtatni a törvényjavaslatait, amikor a Jobbik támogatását megszerezték (az MSZP egyszer sem szavazott velük ilyen ügyben), ezután nem szorulnának rá az ellenzékre.

Szintén a házszabály módosításai közt szerepelne az, hogy a zárószavazás előtti utolsó pillanatos módosító javaslatokat nem csak akkor lehetne beadni, ha azok a törvényszöveg koherenciazavarát küszöbölnék ki. Ez a gyakorlatban eddig is így nézett ki többször, a második Orbán-kormány pedig napi szintű gyakorlatot csinált belőle, a törvényeket alapjaiban átíró módosításokat erőltettek át úgy, hogy a bizottságoknak és az ellenzéknek szinte átnézni sem volt idejük, most azonban mindez már szabályos is lenne.

Így pedig szinte minden akadály elhárulna az elől, hogy még az új alkotmány életbe lépte és az IMF Magyarországra érkezése előtt azt szavazzon meg a Fidesz-többség, amit csak szeretne. A Parlamentnek idén valószínűleg még három ülése lesz: egy pénteken, majd jövő hétfőn és esetleg december 23-án. Ha a javaslatot most elfogadják, szinte korlátlanul működhet a törvényhozás még az év vége előtt is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.