BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merényletet terveztek Putyin ellen?

Ukrán és orosz biztonsági szolgálatok olyan információk birtokába jutottak, amelyek szerint bűnözők egy csoportja merényletet tervezett Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök meggyilkolására, akit most vasárnap várhatóan elnöknek választanak - jelentette hétfőn az orosz állami tévé.

A jelentés szerint a bűnözők a nemzetközi körözöttek listáján szerepelnek és január elején őrizetbe vették őket Odessza ukrán kikötővárosban, miután túléltek egy robbanást egy bérelt lakásban. A hír szerint megpróbáltak házi készítésű robbanószerkezetet előállítani. A két férfit letartóztatták, egy harmadik viszont, aki szintén a lakásban tartózkodott, életét vesztette a robbanás során - tette hozzá az orosz tévécsatorna.

Az egyik túlélő militáns: Ilja Panzin beismerte, hogy Doku Umarov csecsen militáns vezető - akiről úgy tudják, hogy ő áll az Oroszországban végrehajtott halálos terrortámadások mögött - bérelte fel őt és a meghalt Ruszlan Madayevet, hogy öljék meg Putyint. Mindketten az Egyesült Arab Emirátusokból érkeztek Ukrajnába Törökországon keresztül. Ukrajnában találkoztak Adam Oszmajevvel, aki egy helyi csapos, aki a feltevések szerint tájékoztatta őket a tervről és Moszkvába küldte őket.

A tévéjelentésben látható volt Oszmajev kihallgatása, aki 2007 óta szerepel a nemzetközileg körözöttek listáján. Együttműködik a hatósági vizsgálókkal, mert azt reméli, hogy nem adják ki Oroszországnak. "A végső feladat az volt, hogy Moszkvába menjenek és merényletet kíséreljenek meg Putyin miniszterelnök ellen" - közölte Oszmajev a  kihallgatása során. Hozzátette, az elhunyt Madajev kész lett volna öngyilkos merénylő lenni.

A militánsok laptopjában megtalált merényletelkövetési terv szerint meg kellett volna ismerkedniük Putyin biztonsági testőrségének struktúrájával és  azzal, hogy a testőrsége miként működik. A (végrehajtás)  határideje az elnökválasztás utáni időre szólt - ismerte be Oszmajev. Az orosz tévé jelentése szerint a militánsok aknákat akartak elrejteni a moszkvai Kutuzovszkij sugárúton, amelyen Putyin minden nap elhalad, útban a kormányzati épület felé. Egy magát megnevezni nem akaró biztonsági szakember közölte a tévécsatornával, az aknák elég erősek ahhoz, hogy "széttépjenek egy teherautót."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.