BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin gigászi hadi tervei

Az orosz hadsereg 1600 új harci repülőt és helikopter állít csatasorba 2020-ig - jelentette be Vlagyimir Putyin. Ez újabb lépést jelent a katonaság Szovjetunió bukása óta példátlan méretű fejlesztésében.

Az évtized végéig 600 harci repülővel és 1000 helikopterrel bővítik az orosz hadsereg állományát. A beszerzés a hadsereg megerősítését célzó 23 ezer milliárd rubeles (164 ezer milliárd forint) tervezet része. „Arról van szó alapvetően, hogy naprakész, modern technológiával szereljük fel erőinket” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a légierő századik születésnapján tartott légiparádén.

Az orosz haderő még mindig szenvedi, hogy a Szovjetúnió bukása után megnyirbálták a költségvetését. Az idén bejelentett tervek nem csak harcászati eszközök beszerzését, hanem modernizációt is jelent.

Putyin a tavaszi elnökválasztás előtti kampányban sokszor emlegette, hogy országának erősebb hadseregre van szüksége, hogy felvehesse a harcot azokkal a külső erőkkel szemben, amelyek megpróbálnak összetűzéseket generálni Oroszország határainál. A lépésre azonban inkább az orosz hadsereg technikai elmaradottsága, valamint az évente mintegy több milliárd rubelre becsült korrupció miatt van szükség. Bár Anatolij Szergyukov védelmi miniszter az elmúlt hat évben igyekezett megreformálni a hadsereg működését, a beszerzésekkel kapcsolatos iratok továbbra is titkosak és a korrupció láthatólag nem csökkent.

Vlagyimir Putyin idén áprilisban kezdte meg harmadik terminusát Oroszország elnökeként, és a hatalom koncentráltsága mellett, a Putyin- adminisztráció a szovjet múlt egyre több jegyét viseli magán. Ezek közül is az ország katonai túlköltekezése a legszembetűnőbb.

Nem nehéz további párhuzamokat találni a múlttal kapcsolatban, az orosz-amerikai viszony ugyanis egyre feszültebbé válik az utóbbi időben, főként Szíria és Irán ügye miatt. Moszkva nehezményezi, hogy az Egyesül Államok olyan szankciókat vezetett be Irán ellen, ami orosz cégek érdekeit sértheti, ez pedig súlyosan veszélyezteti a két ország jó kapcsolatát - jelent.

Terjeszkedés

Kubában és Vietnamban új, orosz haditengerészeti bázis épül - jelentette be az orosz haditengerészet főparancsnoka, Viktor Csirkov a múlt hónapban. A Szovjetunió korábbi területein kívül csak a szíriai Tartusban volt tengerészeti bázisa az országnak, ez azonban a szíriai polgárháború miatt veszélybe került. Csirkov továbbá 10-15 hadihajó - többek között fregattok és atom-tengeralattjárók - beszerzését is előre vetítette - adta hírül a Bloomberg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.